Амерички љубић године „Седам дана у јуну“ и на српском

ПРЕВОДИЛАЦ МАРКО МЛАДЕНОВИЋ: ОВАЈ РОМАН ТИЈЕ ВИЛИЈАМС ПУН ЈЕ ОШТРОУМНИХ ЗАПАЖАЊА

* Прича се одвија седам дана у Бруклину где треба да се одржи панел о статусу црних писаца а једна од учесница је Ева Мерси која се прославила као списатељица. На њено велико изненађење на скупу се појављује колега књижевник Шејн Хол са којим је имала страсну љубавну вез у младости

* Вилијамсова је имала 15-годишњу каријеру као уредница рубрика о лепоти у многим часописима а њен сајт је био више пута награђиван пре него је почела да пише романе. До сада их је објавила шест и свима се радња збива међу тамнопутим Американцима

________________________________________________________

       КАКО одолети да се не прочита књига коју је угледни амерички лист "Вашингтон пост" прогласио  за најбољи љубавни роман прошле године а сада је роман „Седам дана у јуну" у преводу доступан српским читаоцима?

       Када сам видела листу медија који су роман Тије Вилијамс прогласили за најбољи прошле године схватила сам зашто је домаћа издавачка кућа "Лагуна" ово дело ставила у врх свог издавачког плана за  лето када је права сезона за жанр љубића.

       Међу листовима који су "Седам дана у јуну" ставили на врх бестселера су између осталих: „УСА тудеј", „Харперс базар", „Опра дејли", „Поп шугар", „Њујорк тајмс", „Лос Анђелес тајмс", „Киркус", „Мари Клер", „Њујорк паблик лајброри", „Гуд хаускипинг", „Пипл", „Ридерс дајџест"...

       Занимљиво је да је ауторка Тија Вилијамс креолка, што значи да припада тамнопутом делу америчких староседелаца а да је то такође и главна јунакиња  њеног шестог романа јер тако јој је тај амерички сегмент књижевности, лично, веома близак.

       Вилијамсова је имала 15-годишњу каријеру као уредница рубрика о лепоти у многим часописима а њен сајт је био више пута награђиван пре него је почела да пише романе. До сада их је објавила шест и свима се радња збива међу тамнопутим Американцима.

       Неке су преузеле тв станице и спремају се да сниме серијале.

       Прича "Седам дана у јуну" се одвија седам дана у Бруклину где треба да се одржи панел о статусу црних писаца а једна од учесница је Ева Мерси која се прославила као списатељица. На њено велико изненађење на скупу се појављује колега књижевник Шејн Хол.

       Њих двоје су се трудили петнаест година да се не срећу и Ева не показује да га познаје. Обоје су имали несрећна детињства и младост и нико на скупу, коме присуствују, не зна да су као ученици на крају средње школе имали страсну љубавну везу.

       Обоје су стекли врхунска образовања пре свега захваљујући стипендијама и завршавају факултете попут Принстона.

       Уместо да се виђају, они у својим књигама обликују јунаке према својим младалачким љубавима. Тако се њихова веза у ствари никада не гаси и сада имају прилику да је обнове.

       Шејн, који је писао само припит, решио је да потражи Еву након што се одрекао алкохола и сада ради као професор креативног писања.

       Да би се могао приближити својој никад не прежаљеној љубави, пристаје да предаје у школи коју похађа њена ћерка Одри.

       Њу је родила у једном веома кратком браку. Однос између Еве и њене ћерке је један од значајних елемената у роману "Седам дана у јуну" јер ауторка се бави комплексним односима између њих две.

       Према речима преводиоца Марка Младеновића, „овај роман је препун оштроумних запажања о животу уметника у савременој Америци и то је је пре свега урнебесна, романтична секси прича о двоје писаца који откривају своју другу шансу у љубави.

       Вилијамс је овим делом показала да љубићи могу не само да буду забавни већ и изванредно добро написани и то је најјачи утисак који сам стекла читајући овај роман.

       Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари