Британско-шведска AstraZeneca почела производњу вакцине против COVID-19 пре завршетка тестирања

ИМА АМБИЦИЈУ ДА ПРОИЗВЕДЕ ДО ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ДОЗА И ДА ИМА  ПРОИЗВОДНЕ ЛИНИЈЕ У САД, ИНДИЈИ И КИНИ    

         БРИТАНСКО-шведска фармацеутска компанија AstraZeneca почела је да производи вакцину против коронавируса пре завршетка њеног тестирања и одговарајућег одобрења регулаторних органа, објавио је лондонски The Guardian

         „Према нашим тренутним проценама, подаци ће стићи крајем лета, до августа, тако да ћемо у септембру знати имамо ли вакцину или не", рекао је Паскал Сорио, извршни директор AstraZeneca.

         Та компанија је нагласила ће сарађивати са Коалицијом за иновације у сфери спремности за епидемије (CEPI), Глобалним алијансом за вакцине и имунизацију (GAVI) и Институтом за серуме у Индији.

         Са амбицијом да производњу вакцине за COVID-19 повећа на 2 милијарде доза.

         Сорио је открио да је његова компанија обезбедила линије за производњу вакцинеу САД-у, Европи и Индији, а да планира линију и у Кини.

         Посебно је нагласио да AstraZeneca развија вакцину «на некомерцијалној основи» и да – у случају неуспеха -  може претрпети губитке.

         У Русији су Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију Министарства одбране и фармацеутска фирма «Гамалеј» завршили «предклиничке студије узорка експерименталне вакцине».

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари