Спас: барем литар чаја од жалфије

ЗНОЈЕЊЕ МОЖЕ БИТИ И ПОСЛЕДИЦА ПСИХОЛОШКИХ ИЛИ ХОРМОНСКИХ ПОРЕМЕЋАЈA

  •     Хиперхидроза, како се стручно назива појачан рад знојних жлeзда, поремећај је од којег пати око три одсто од укупне светске популације

  •    Треба заборавити на газиране напитке, кока колу пре свега, и на алкохол а уместо њих се препоручује барем литар свежег чаја од жалфије дневно

чај од жалфије

ПИШЕ: М. Чановић 

          ИЗБЕГАВАТЕ изласке током летњих дана, било који вид физичке активности ствара вам тескобу, узану одећу сте одавно заменили XXL моделима, а ведре и веселе боје тмурним - као да сте у констатној жалости јер не можете да поднесете флеке од зноја који вам у поточићима клизи дуж целог тела. Звучи познато?

          Хиперхидроза, како се стручно назива појачан рад знојних жлeзда, поремећај је од којег пати око три одсто од укупне светске популације у доби од 25 до 60 година. Осталих 97 одсто имају срећу да имају блажи облик овог поремећаја или да се минимално зноје чак и током највеће жеге.

          У људском организму има два до четири милиона знојних жлезда које су заслужне за регулисање телесне топлоте и избацивање отрова из организма.

          Сматра се да најчешћи узрочници прекомерног знојења, уколико се изузму велики физички напори и излагање сунцу, леже у променама емоционалних и психолошких стања попут напетости, страха или узбуђености. Поред тога, грашке зноја се нарочито лепе и за особе са прекомерном тежином и хормоналним поремећајима.

          Зато се овим особама препоручује да из свог јеловника избаце зачињену храну, месо и чоколаду, као и црни и бели лук и плодове мора јер они утичу на мирис зноја. Такође би требало заборавити на газиране напитке, кока колу пре свега, и на алкохол а уместо њих се препоручује барем литар свежег чаја од жалфије дневно.

          Купке и дезодоранси су само део привременог решења за овај поремећај који код драстичних случајева може довести и до отежавања социјалних контаката.

          Препоручљиво је користити антиперспирант,а не обичан дезодоранс који само камуфлира непријатни мирис, али не зауставља знојење. Депилирање потпазушне регије се подразумева, уместо класичног сапуна препоручује се коришћење антибактеријског лосиона, а у воду за купање може се додати јабуково сирће. Одећа треба да буде што тања, прозрачнија и од природних материјала.

         Има оних којима је дојадило знојење испод пазуха, између прстију, по длановима и у пределу стопала па се одваже на драстичан корак попут подвргавања хируршкој интервенцији одстрањивања лојних жлезда или на убризгавање ботокса у критичан део тела. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари