ПШЕЊИЧНИКОВ: Русија враћа Бога у светску политику

ОКРУГЛИ СТО У БЕОГРАДУ: „АКТУЕЛНА ПИТАЊА СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ РУСИЈЕ И БАЛКАНА” (5)

  • Драга браћо Срби, сада остварујем свој сан: да вас, у име свог народа, замолим за опроштај што вас нисмо спасили крајем `90-тих
  • Само лењ и недобронамеран данас неће признати: да је Америка на вама испитивала своје планове за духовно поробљавање, а сада смо ми објекат те агресије. Чак не Украјина, него баш - Русија
  • Узећу себи право да вам дам један савет: увек имајте на уму да Америка нема пријатеље, да она има само новац и власт. Зато ће много погрешити и греши свако у овом свету ко покушава да буде пријатељ са Американцима и да код њихових савезника у Европи нађе пријатеље и подршку
  • Душа сваког човека, независно од тога да ли је православац или други хришћанин, тражи чистоту и истину. То је разлог што су људи по читавом свету, не само у Србији и на Балкану, упрли поглед у Русију

          ОКРУГЛИ сто „Актуелна питања спољне политике Русије и Балкана” одржан је у Београду, у организацији Српског кода, Руског института за стратешка истраживања и Нове српске политичке мисли.

          Уприличен је у конференцијској сали хотела „Москва” -непосредно после промоције књиге директора РИСИ др Леонида Решетњикова „Вратити се Русији”.

          Говорили су: др Решетњиков, главни и одговорни уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић, заменик председника Одбора за науку и технологију Државне думе Руске Федерације Михаил Дегтјарјов, главни уредник портала „Факти” Ђуро Билбија, научни сарадници РИСИ др Петар Муљататули и др Никита Бондарјев, виши научни сарадник Института за европске студије Миша Ђурковић, саветник директора РИСИ Игор Пшењичников, црногорски политиколог и аналитичар Саша Марковић и директор Центра за стратешке алтернативе др Душан Пророковић.

          Факти настављају да објављују излагања учесника у целни. Ево шта је за округлим столом рекао Игор Пшењичников:

          „ВЕЋ је изречено много тачних констатација – и овде за округлим столом и током презентације књиге Леонида Решетњикова „Вратити се Русији“.

          Не бих зато да ишта понављам. Желео бих да искористим прилику, да остварим сан који сам себи поставио, јер можда нећу имати другу прилику. Мој је био - а сада га остварујем у присуству браће и пријатеља - да у име свог народа замолим Србе за опроштај што вас нисмо спасили крајем `90-тих.

          Само лењ и недобронамеран данас неће признати: да је Америка на вама испитивала своје планове за духовно поробљавање, а сада смо ми објекат те агресије. Чак не Украјина, него баш - Русија.

          Сада ми убиремо плодове које смо крајем `90-тих дозволили Американцима да посеју овде на територији бивше Југославије, конкретно и нарочито у Србији.

          Зато, драга браћо Срби: примите моје лично извињење што вас тада нисмо спасили.   

          Узећу себи право да вам дам један савет мада је индиректно био изречен у претходним излагањима. Увек имајте на уму да Америка нема пријатеље, да она има само новац и власт. То је једино чему они теже. Зато ће много погрешити и греши свако у овом свету ко покушава да буде пријатељ са Американцима и да код њихових савезника у Европи нађе пријатеље и подршку.

          Зашто?

          У једном тексту који је већ објављен у Србији написао сам да са њима не треба успостављати везе јер ће вас издати. Америчка и европска елита је духовно нездрава.

          Говорећи духовним језиком, они су обузети злим дусима. Зато свако ко то не види осуђује себе и оне који иду за њим на пропаст.

          На срећу, данас у Русији то готово сви разумеју. Не говорим о онима који заступају либералне вредности, већ о православном свету. О онима који припадају Руској православној цркви.

          Желим да укажем на још нешто.

          Не сећам се ни једне књиге нити текста савременог политичара, познатог говорника или аналитичара у Русији који је говорио о Богу, који би говорио о православљу. Не као о културном феномену и културној традицији руског народа. Дакле: не сећам се оних који су говорили или говоре о Богу.

          Желим зато да вам скренем пажњу да се у књизи Леонида Петровича Решетњикова, коју сам поменуо, говори управо о Богу као Спаситељу и Даваоцу живота.

          Чини ми се да са том књигом постајемо сведоци да вера постаје основа политике, а уздање у Бога - наше главно оружје.

          Тиме је била предодређена победа Русије, наша беспорна победа на Криму.

          То одређује и повећано интересовање за Русију, не само у Србији и Балкану, већ у читавом свету.

          Јер, душа сваког човека, независно од тога да ли је православац или други хришћанин, тражи чистоту и истину. То је разлог што су људи по читавом свету упрли поглед у Русију.

          Појавила се својеврсна духовно-магнетна „аномалија“. Зато је фокус читавог света усмерен на Русију.“

          Превео: Горан Шимпрага

          Актуелна питања спољне политике Русије и Балкана” (1)

          Актуелна питања спољне политике Русије и Балкана” (2)

          Актуелна питања спољне политике Русије и Балкана” (3)

          Актуелна питања спољне политике Русије и Балкана” (4)

       
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари