Русија подигла царине на америчке машине за путеве, нафтну и гасну опрему, алате...

УВОДИЋЕ И ДОДАТНЕ ЦАРИНЕ ЈЕР САДА НАДОКАЂУЈЕ САМО ШЕСТИНУ ШЕТЕТЕ КОЈУ СУ ЈОЈ НАНЕЛЕ САД

          И РУСИЈА је повећала царине на увоз одређених производа из САД у распону од 25 до 40 одсто, као одговор на америчке тарфие на увозни челик и алуминијум које је у марту увео Вашингтон, саопштило је данас руско Министарство за економски развој.

         „Компензационе мере се примењују кроз додатне, више стопе увозних дажбина у распону од 25 до 40 одсто на цену увезене робе. Примењиваће се на одређену америчку робу за коју постоји алтернативни производ произведен у Русији”, рекао је министар Максим Орешкин, преноси агенција ТAСС.

         Пре свега, како је прецизирао, ове царине се односе на одређене врсте машина за изградњу путева, на нафтну и гасну опрему, алате за обраду метала и бушење камена, као и на оптичка влакна.

         У саопштењу Министарства је наведено да би Русија у року од три године могла да уведе додатне царине на увоз робе из САД-а, као меру одмазде, с обзиром на то да актуелне контрамере Москве не амортизују у потпуности штету нанету руским извозницима изазвану поступцима америчких власти.

         „Штета коју трпе руски извозници због америчких трговинских ограничења процењује се на 537,6 милиона долара. То је износ додатних трошкова које руски добављачи морају да плаћају у САД-у. Наше повећане царине на садашњем нивоу покривају само део штете - 87,6 милиона долара”, рекао је министар Орешкин, према саопштењу Министарства.

         Додао је да је то надокнада на коју Русија има право према правилима Светске трговинске организације (СТО), а да ће остатак компензационих мера Русија моћи да уведе у року од три године од ступања на снагу повећаних тарифа у САД - то јест 21. марта 2021. године, или ако СТО објави да америчке мере нису у складу са правила те организације.

          Танјуг

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари