Више од 7000 електронских топографских карата Русије предао Пентагону

Бивши припадник оружаних снага Русије Владимир Лазар оптужен за рад у корист Америке

         ДРЖАВНО тужилаштво Русије подигло је кривичну пријаву против бившег официра Владимира Лазара који је осумњичен за продају тајних топографских карата Русије Пентагону, саопштила је званична представница тужилаштва Марина Гридњева.

         — Експерти сматрају да топографске карте садрже податке који се карактеришу као државна тајна. Њихов прелазак у посед војних министарстава других земаља може да нанесе суштинску штету спољној безбедности Русије и да омогући планирање потенцијалних војних акција против наше земље – истакла је Гридњева.

         Истрага је утврдила да је Лазар предао тајне податке свом познанику Александру Лесменту који се иселио у Естонију, а од 1994. године активно сарађује са америчком обавештајном службом и обавља дугорочне задатке, сакупља и преноси обавештајцима топографске материјале, укључујући и тајне.

         Како истиче Гридњева, 2008. године Лазар је, радећи по налогу Лесмента, откупио од руског колекционара карата оптичке дискове који садрже више од седам хиљада електронских слика топографских карата територије Русије, копирао их на хард диск и однео у Белорусију. Тамо их је преко посредника послао Лесменту.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари