У Томску ускоро почиње производња нуклеарних батерија

УГРАЂИВАЋЕ СЕ И У ПЕЈСМЕЈКЕРЕ - КОРИСТЕ ЕНЕРГИЈУ БЕТА-РАСПАДА РАДИОИЗОТОПА  НИКЛ-63

         НАУЧНИЦИ са Томског политехничког универзитета (ТПУ) развили су технологију производње „енергетских ћелија” за прве руске нуклеарне изворе напајања.

         Планирано је да се прва експериментална партија произведе 2016. године. А серијски ће их производити комбинат ГХК (рударско-хемијски комбинат) који је у саставу државне копрорације „Росатом” - наводи агенција РИА Новости. 

         Заједнички пројекат комбината и Сибирског аерокосмичког универзитета „Решетњов” предвиђа производњу електричних батерија које користе енергију „меког” бета-распада радиоизотопа никл-63, а био је један од победника конкурса Министарства образовања и науке РФ. 

         Шеф катедре за техничку физику ТПУ Игор Шаманин испричао је да ће томски научници помоћу истраживачког нуклеарног реактора од изотопа никл-62 производити нестабилни изотоп никл-63 који емитује бета-зраке. Његова енергија зрачења није велика и има релативно велики период полураспада. Ипак је довољна да се направи такозвана нуклеарна батерија. Тај извор напајања може имати рок трајања око 50 година.  

         Реализација заједничког пројекта омогућиће да се створи нова генерација аутономне електронике и медицинске технике.

         По речима Шаманина, потреба за поузданим изворима напајања који имају толико дуг рок трајања је велика. На пример, нуклеарне батерије се могу користити за електростимулаторе срца (пејсмејкере).

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари