У Русији схватили: услов да се рађа више деце - свакој породици кућа

ЗЕМЉА УЛАЗИ У ПЕРИОД МАЊЕГ НАТАЛИТЕТА - СМАЊИО СЕ БРОЈ ВЕНЧАЊА, АЛИ И БРОЈ РАЗВОДА

  • Стручњак за демографију, миграције и етно-религијске проблеме Игор БЕЛОБОРОДОВ: У период за рађање деце и период способности за брак улази малобројна генерација. До 2020-2025. године нас дефинитивно чека значајан пад. И никаква миграција то не може да компензује

        ПРОШЛЕ године се у Русији родило 1.944.100 људи, што је за 3.200 мање него 2014. године. Смртност беба се смањила: док је 2014. године умрло 14.400 деце узраста до годину дана, 2015. године тај показатељ је износио 12.700.

        Држављани Русије су се мање и венчавали - 1.161.000 бракова је закључено прошле године, наспрам 1.226.000 2014-те. Али, и развода је било мање - 2015. године распало се 611.600 бракова, а 2014-те - 693.700.

        Према подацима државне статистике (Росстата), од јануара до децембра 2015. године умрло је 1.911.400 Руса (2014-те - 1.913.600 људи). Узроци су различити, али најфаталније по Русе и даље су болести кардио-васкуларног система (924.200 људи).

        Друго место заузимају „спољни узроци“ (164.300). Међу њима, од свих врста саобраћајних несрећних случајева погинуло је 24.700 људи.

        Током прошле године број миграната који су се населили у Русији повећан је за 62,9 хиљада људи, или за 1,5 одсто, у поређењу са одговарајућим периодом прошле године. Међутим, мигрантски прилив становништва Русије смањио се за 34.400 људи.

        Ове цифре је прокоментарисао начелник сектора за демографију, миграције и етно-религијске проблеме Руског института за стратешка истраживања при председнику РФ Игор Белобородов.

        „Број умрлих и показатељи смртности никако не утичу на показатељ наталитета и морталитета. Када су у питању рођени, заиста постоји смањење. И то указује да ће се наталитет смањивати и даље. Па, и бракова је, ако поредимо са претходном годином, у 2015-тој било мање за 65 хиљада, што је такође прилично. Шта то говори? То да смо постепено исцрпели бракоспособни ресурс, иако се број потенцијалних младожења и невести дуго налазио на врхунцу. То смо наследили из каснијих времена Совјетског Савеза, када је у периоду 1982-1989. године био доста висок наталитет, показатељи наталитета су били виши од нивоа репродукције становништва“ - казао је Белобородов.

Игор Белобородов

        Добром страном у кризи стручњаци сматрају смањење броја развода. Познато је да се бракови у време криза често одлажу, али се истовремено они који су већ склопљени практично не раскидају. То јест многи преферирају да у оквиру породице траже спасење од кризе. То важи не само за супружничке односе, већ и за породично зближавање. „То јест, односи у породици - између деце и родитеља, браће и сестара и супружнички односи постају много чвршћи“ - истакао је он.

        „Саветујем онима који гаје илузије о демографији да забораве на раст становништва у наредним годинама, и очигледно је да ће ту путању демографског развоја заменити смањење. Темељ свега што ће се догађати у наредним годинама је већ постављен у нашој демографској структури. У узраст за рађање деце и период способности за брак улази малобројна генерација. До 2020-2025. године нас дефинитивно чека значајан пад. И никаква миграција то не може да компензује. При томе је уздање у миграцију апсолутно погрешно, зато што се на тај начин догађа замена једног становништва другим, а никако побољшање демографске ситуације. Бојим се да ће у случају изостанка одговарајућих мера Руси рађати још мање“ - рекао је Белобородов.

        Укратко, демографска будућност је уз постојеће тенденције прилично тужна. Осим тога, у Русији се на то још надовезује продужени животни век. У последњих 10 година, као што је познато, укупан животни век мушкараца и жена продужен је за 6,5 година.

        „То је умногоме последица антиалкохолне политике. Уведене су акцизе, ограничено је време када може да се купује алкохол. Ограничена је територијална доступност алкохола, забрањено је рекламирање жестоких алкохолних пића. То је дало ефекат.

        Али, с друге стране, остаје веома низак наталитет. По статистици, на једну жену долази 1,8 деце, а потребно је 2,1. То је ситуација када број становника нити расте, нити се повећава. Друштво почиње интензивно да стари. Већ сада, сваки четврти становник Русије има 60 и више година. Већ кроз неколико година, сваки трећи ће бити старији човек. То ствара притисак на пензијски систем, здравство и социјални систем.

        Треба предузимати неке стратешке мере. Фамозни амерички сан - свакој породици посебна кућа - треба да постане животно правило у Русији. И у том случају ће, несумњиво, порасти наталитет. Он је ионако виши у крајевима где постоје приземне породичне куће или једноспратнице“

        Друго - ми никада нећемо превазићи демографску кризу ако будемо светски лидери по абортусима“ - истакао је Белобородов.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари