У Русији политичку партију може основати само 500 људи

Путин улогу `народне контроле` наменио Сверуском народном фронту

* Досад је за оснивање и регистрацију политичке странке у Руској Федерацији било потребно 40 хиљада потписа-подршке 

         СВЕРУСКИ народни фронт који је био основан пре годину дана, а одиграо је важну улогу у председничкој кампањи Владимира Путина, по свој прилици ће добити нови статус.

         Владајућа Јединствена Русија, како је обећала, уврстила је 80 представника Фронта у своју парламентарну групу.

         Зато не чуди што је Путин јуче, на састанку са представницима Фронта, између осталог рекао: «Утицај на делатност  Јединствене партије Сверуски народни фронт треба да сачува и да тај утицај буде директан. Фронт треба да узме учешћа у припреми и изради одлука које ће формулисати Јединствена Русија и депутати других посланичких група које су представљене у парламенту Руске Федерације».

         Руски лидер је наставио: «Надпартијски статус народног Сверуског народног фронта је његова јача страна. Када је организација надпартијска, онда она има веће могућности да привлачи различите политичке снаге у орбиту свог утицаја, и да тако лакше остварује, по мом мишљењу, функцију народне контроле. Иначе ће се то претворити у партијску контролу, а овде партијских жеља може бити веома много».

         Путин није искључио могућност да остане председник Сверуског народног фронта јер то закон не забрањује.

         Готово у исто време, председник Русије Дмитриј Медведев је потписао закон који званично поједностављује процедуру за региструју нових политичких партија. На учешће на наредним парламентарним изборима У Русији већ претендују десетине политичких организација.

         Нови закон предвиђа да само 500 људи могу основати партију. Раније је тај број морао да буде бар 40 хиљада.  

         На пријему у Кремљу, где је председник Медведев потписао закон, присуствовали су представници тзв несистемске опозиције.

         Међу већ познатим лицима и искусним политичарима, издвојили су се: Сергеј Бабурин (вишеструки потпредседник Државне Думе) лидер «Руског општенародног савеза» и Генадиј Селезњов (бивши председник Државне Думе) лидер «Партије обнове Русије».

         У Кремљу су, међутим, били и лидери `шарених` политичких удружења која би да прерасту у политичке партије. Њихови називи доста говоре: «Света Рус», «Добри људи Русије», «Субтропска Русија» и «Пиратска партија»...

         Лидер антипутинског Левог фронта Сергеј Удаљцов одбио је да дође у Кремљ, зато што неће имати могућност да дискутује са председником. Из истих разлога нису дошли ни копредседници нерегистроване прозападне партије Народне слободе Владимир Рижков и Борис Њемцов који инструкције за уличне демонстрације добијају у америчкој амбасади у Москви.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари