У Москви постављен споменик крститељу Русије, Белорусије и Украјине - Светом кнезу Владимиру

ОСВЕШТАО ГА ПОГЛАВАР РУСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПАТРИЈАРХ КИРИЛ

 

  • Присутнима на церемонији на Боровицком тргу Москве Владимир ПУТИН је рекао: „Наш дуг је данас да се заједно носимо са савременим изазовима и претњама ослањајући се на духовне завете и традицију јединства и сагласја која нема цену. Тако ћемо ићи напред обезбеђујући континуитет своје хиљадугодишње историје“

        РУСИЈА је свом крститељу - кнезу Владимиру - поставила споменик на Боровицком тргу у Москви.

        Освештао га је поглавар Руске православне цркве Кирил, а присутнима се обратио шеф државе Владимир Путин.

        Свечаности су присуствовали и премијер Дмитриј Медведев, министар културе Владимир Медински и градоначелник Москве Сергеј Собјањин.

        Путин је крштење древне Руси назвао „кључним догађајем епохе“. Тај избор је - према његовим речима - постао „заједнички духовни извор за народе Русије, Белорусије и Украјине и вредносна основа која њихов живот опредељује све до данас“.

        Руски лидер је потом нагласио: „То је и морални ослонац који је наше претке повезивао и уједињавао и помагао им да живе и побеђују у славу Отаџбине. Наш дуг је данас да се заједно носимо са савременим изазовима и претњама ослањајући се на духовне завете и традицију јединства и сагласја која нема цену. Тако ћемо ићи напред обезбеђујући континуитет своје хиљадугодишње историје“.

        Путин је указао да није случајно што се споменик Светом Владимиру открива на Дан народног јединства јер је он заувек ушао у историју као онај који је окупљао и штитио руске земље и био далековиди политичар који је ударио темеље моћној и јединственој држави.

        У говору руског лидера, као што се види, централна тачка је била порука: носимо се са савременим проблемима и изазовима уз помоћ своје традиције.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари