Руско благо нађено у палати која је припадала и Пушкиновом деди

Већ почели спорови: ко може да полаже право на случајно  нађене драгоцености

* У улици Чаковског, у Санкт Петерсбургу, између два спрата приликом рестаурације нађена скривена просторија у коју је било склоњено више од 1000 комада накита, сребрног посуђа и других драгоцености

* Нађено благо је повезано са две велике, па и романтичне личности: са царем Петром Великим и песником Александром Пушкином. Палата је од 1875. године припадала Василију Наришкину и његовој породици од које порекло води Наталија Наришкина, мајка Петра Великог

* Палата је настала спајањем две куће из 18. века од којих је друга припадала Пушкиновом деди Авраму Ханибалу. Након револуције део палате је претворен у ресторан – кантину, а после распада Совјетског Савеза адаптирана је у приватне апартмане

Пише: Наташа Букоња

          ГОДИНАМА су Руси, за коју рубљу, седели у јефтином ресторану у некадашњој племићкој палати не слутећи каквим су благом окружени. Када су радници почели рестаурацију ове зграде у улици Чаковског, у Санкт Петерсбургу, између два спрата су наишли на скривену просторију у коју је било склоњено више од 1000 комада накита, сребрног посуђа и других драгоцености. На неким примерцима је било угравирано име породице којој су припадали, а многи су били умотани у новине из првих месеци 1917. године, уочи Револуције која је окончала живот какав су познавали.

         Вести о овом открићу изазвале су расправу о томе ко може да полаже право на ове драгоцености. Експерти још нису имали времена да темељно прегледају све нађене предмете и одреде њихову вредност.

         Ово благо је повезано са две велике, па и романтичне личности: са царем Петром Великим и песником Александром Пушкином. Палата је од 1875. године припадала Василију Наришкину и његовој породици од које порекло води Наталија Наришкина, мајка Петра Великог.

         Ова палата је настала спајањем две куће из 18. века од којих је друга припадала Пушкиновом деди Авраму Ханибалу. Након револуције део палате је претворен у ресторан – кантину, а после распада Совјетског Савеза адаптирана је у приватне апартмане.

         Фирма која тренутно изводи радове рестаурације планирала је да ово здање претвори у конгресни и културни центар па се у фирми надају да ће пронађено благо моћи да изложе у просторијама културног центра када буде завршен. Тренутно се драгоцености налазе у поседу комитета за чување историјског наслеђа.

         Сергеј Малинкович, челник регионалне комунистичке организације, изјавио је да ће тражити власништво по основу наследства комуниста који су национализовали ове вредности.

         У међувремену, Иван Артишевски, председник Куће Романових у Русији, изјавио је да изгледа да најближи рођак Наришкинових живи у Француској и за сада није познато да ли ће тражити повраћај драгоцености.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари