Руска државна телевизија почела да приказује серију „Власик. Стаљинова сенка“

НИКОЛАЈ ВЛАСИК БИО НА ЧЕЛУ СТАЉИНОВОГ ОБЕЗБЕЂЕЊА ДУЖЕ ОД ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ - ДО 1952.

„Власик. Стаљинова сенка“

 • На његовом уклањању радио је и Берија. У време перестројке представљан као Стаљинов лакеј и пас-чувар. Ни једну лепу реч о њему није имала ни Стаљинова кћерка Светлана Алилујева - након што је емигрирала у САД
 • Наводно је Власик приликом хапшења 1952. изговорио пророчанско упозорење: ако не буде мене - неће бити ни Стаљина. И, Стаљин је кроз неколико месеци „изненада умро“
 • Док Власик није ствари узео у своје руке - Стаљин имао само једног телохранитеља - Литванца Јусиса. У његовој подмосковској дачи затекао је само једног човека. У њој није било ни посуђа ни постељине. „Отац народа“ се хранио сендвичима који су довожени из Москве. Међутим, у дачи су се убрзо појавиле куварица и спремачица. И телефонска веза са Москвом
 • Власик је смислио да се Стаљин и људи који га прате возе у потпуно једнаким аутомобилима, при чему су само телохранитељи знали у ком возилу ће бити шеф режима. Тај систем је касније спасио главу Леониду Брежњеву
 • О Стаљину је по повратку из затвора у Москву написао: „После његове смрти се појавио израз ,култ личности’... Ако државни руководилац својим делима заслужи љубав и уважавање - шта је у томе лоше?! Народ је волео Стаљина. Он је оличавао земљу коју је водио процвату и победама...“

        ПРВИ канал руске државне телевизије почео је да емитује серијал „Власик. Стаљинова сенка“. О шефу Стаљиновог обезбеђења и његовом главном телохранитељу Николају Власику који је на том положају био од 1930. до 1952. године.

        Власика игра Константин Милованов, а у првој епизоди се приказује како се он подухватио завођења реда око Стаљина (игра га Леван Мсхиладзе). Како брине о свему: од сређивања тепиха до организације рада телохранитеља.

        За то време у Москву већ стиже из Париза агент белогардејаца који покушава да припреми нови атентат на Стаљина.

        Власик је у Стаљиново обезбеђење ушао крајем 20-их, а 1930-те је њиме руководио и дуже од 20 година био његов човек од највећег поверења. Међутим, почетком 50-их је то поверење изгубио и био ухапшен, лишен свих признања и послат у затвор.

        Наводно је Власик приликом хапшења изговорио пророчанско упозорење: ако не буде мене - неће бити ни Стаљина. И, Стаљин је кроз неколико месеци „изненада умро“.

        „Стаљинова сенка“ није посвећена само Власику. Серија се бави и самим Стаљином.

        Слична је била и тв-серија „Син Оца народа“, чији је главни јунак био стаљинов млађи син Василиј.

        „Стаљинову сенку“ је режирао Алексеј Мурадов, а продуцент је - Алексеј Пиманов.

        Серија преко Власика и Стаљина осветљава и убиство Кирова, и смрт Стаљинове жене Надежде Алилујеве, и Време терора и Велики Отаџбински рат.          

        Власик је у време перестројке представљан као Стаљинов лакеј и пас-чувар. Ни једну лепу реч о њему није имала ни Стаљинова кћерка Светлана Алилујева - након што је емигрирала у САД.

   Николај Власик

        Николај Власик се родио 22. маја 1896. године на западу Белорусије. Као мли је изгубио родитеље. Са 13 година је већ радио по грађевинама. Касније постао утоваривач у фабрици папира.

        У марту 1915-те је упућен на фронт. За храброст у борбама добио је Георгијевски крст.

        Након што је рањен постао је подофицир.

        Након збијања Октобарске револуције - прешао је на страну бољшевика. Заједно са пешадијским водом којим је командовао.

        У Стаљиново обезбеђење је ушао 1927. године.

        Дотад је Стаљин имао само једног телохранитеља - Литванца Јусиса.

        Власик је у Стаљиновој подмосковској дачи затекао само једног човека. У њој није било ни посуђа ни постељине. „Отац народа“ се хранио сендвичима који су довожени из Москве.

        У дачи су се убрзо појавиле куварица и спремачица.

        Појавила се и телефонска веза са Москвом.

        Власик је смислио да се Стаљин и људи који га прате возе у потпуно једнаким аутомобилима, при чему су само телохранитељи знали у ком возилу ће бити шеф режима.

        Тај систем је касније спасио главу Леониду Брежњеву.

        Стаљин је Власику - после смрти жене - поверио и бригу о својој деци: Светлани, Василију и усвојеном Артјому Сергејеву.

        Власик је живео у соби поред Стаљинове.

        Постепено, Власик је добио чин генерала и руководио је великом и моћном службом.

        Док га је Власик чувао, Стаљину није ни длака фалила са главе.

        Познат је случај из 1935. године када је - док су се возили чамцем - са обале по њима била отворена паљба. Власик је Стаљина заклонио својим телом, али ни један није био ни окрзнут.

        Потом се испоставило да су пуцали граничари који нису били обавештени ко ће бити у чамцу.

        Власик је организовао и безбедност учесника Теферанске конференције и за то је добио Орден Лењина, а за Јалту - Орден Кутузова I степена.

        За Постдамску конференцију добио је још један Орден Лењина.

        Власик је био оптужен да је тада из Немачке довезао коња, две краве и бика. Међутим, он је објаснио да је на тај начин само обештетио сестрину породицу којој су отели краву и коња, а старију кћерку одвели на рад у Немачку.

        Шеф совјетских тајних служби Лaврентиј Берија настојао је да се отараси Власика. Чак је било организовано да један ухапшени оптужи Власика да намерава да отрује Стаљина, али овај у то није поверовао.

        Године 1952. је био оптужен да је у дачама, у којима неко време нико није боравио, допуштао телохранитељима да праве оргије у којима је и сам понекад учествовао. На основу тих извештаја био је крајем априла 1952. смењен и премештен у један град на Уралу.

        У децембру 1952. био је ухапшен. Зато наводно што није одреаговао на оптужбу извесне Лидије Тимашук да се лекари и професори медицине који лече државни врх баве штеточинством.

        Власик је у својим успоменама написао: да она није имала никакве доказе за своје оптужбе и да је он то предочио Стаљину.

        Допао је у затвор где су га „саслушавали“ и тукли. Признао је само да је био у везама за више жена, али - само у слободно време.

        Стаљин је умро 5. марта 1953. године. Многи су уверени да би му Власик спасио и продужио живот јер је на поду даче лежао неколико сати, а нико му није прилазио у помоћ.

        Године 1955. осуђен је на 10 година прогонства, лишен генералског чина и свих признања.

        Президијум Врховног Совјета СССР га је 1956-те помиловао.

        О Стаљину је по повратку у Москву написао:

        „После његове смрти се појавио израз ,култ личности’... Ако државни руководилац својим делима заслужи љубав и уважавање - шта је у томе лоше?! Народ је волео Стаљина. Он је оличавао земљу коју је водио процвату и победама... Знао сам га веома добро и тврдим да је он живео за интересе земље и свог народа“.

        Још је додао: „Зашто му нико за живота није указао ни на какве грешке? Из страха? Или зато што грешака није било?! Иако су ме искључили из Партије и бацили у затвор - ништа лоше никада нисам помислио Стаљину. Он је већ био стар, болестан и усамљен човек... Он је за мене и даље најважнији човек према коме гајим љубав и најдубље поштовање“.

        Власик је умро у јуну 1967. године.

        Његов лични архив је одмах „покупљен“ и проглашен за државну тајну.

        Рехабилитован је тек 2000. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 14:06 12.05.2017.

 • +68
Voting is closed.

Staljin je satro fašisam i oslobodio svijet te pošasti. Sve ostalo je relativno!!!

Sada će da navale rusofobi i srbofobi koji su zaduženi da kinje srpsko - ruske ideale, jer je to zabranjeno, moraju svi biti ogađeni do iskrenog žaljenja što Zapadnjaci, na čelu sa SAD i VB a Njemačke u svojstvu buldožera, nijesu pobijedili...

Baja's picture
Baja 19:54 12.05.2017.

 • +27
Voting is closed.

Zlotvor Staljin potpisao je sa nacistima pakt o saradnji a upravo u vreme te saradnje monstrum Staljin je obezglavio i satro veliki broj ruskih oficira i uništio vrh ruske vojske. Sve ostalo je herojska borba ruskog naroda protiv nacista i velika žrtva naroda da se nacisti zaustave,pobede i kazne.

Protivnici Rusije, ruskog naroda, ruske slobode i ruskih ideala su ozbiljne psihopate i podržavaju krvnika Staljina koji je satro na najbrutalniji način milione nacinalnih i demokratskih Rusa.
Prokleti da su izdajnici.

Slobodanka's picture
Slobodanka 00:29 14.05.2017.

 • +31
Voting is closed.

Potpisivanje pakta Ribentrop Molotov je sasvim opravdano jer je SSSR time dobio više od godinu dana vremena da se pripremi za rat. Za sovjetsko rukovodstvo je to bilo nužno zlo jer bilo je očigledno da se Nemačka priprema za rat, ali glavni razlog je što evropske zemlje nisu želele da naprave koaliciju protiv takve pretnje. Pre tog sporazuma SSSR je nudio potpisivanje takvog sporazuma Engleskoj, Francuskoj Čehoslovačkoj i Poljskoj. Što se tiče Staljina Poljska je dobila priliku da bira, ali ni poljsko rukovodstvo nije htelo da potpiše sporazum. Bilo je tada jasno da će Hitler napasti Poljsku i da će tako nemačka vojska izbiti na zapadne granice Rusije u Belorusiji i Ukrajini. Potpisivanjem tog pakta nemačke trupe nisu dobile priliku da se odmah te 1939.godine približe granicama Rusije.
Više u tekstu:
Pakt sa đavolom: Kako je sporazum Molotov–Ribentrop spasio SSSR od uništenja
https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/201601221102671949-Rusija-Nemacka-...

Pravo pitanje je ZAŠTO TE 1939 GODINE SAVEZNICI NISU ŽELELI DA POTPIŠU NIKAKAV SPORAZUM ?!
Još od 1924. godine Nemačka je uz najaktivnije učešće SAD i Engleske počela da obnavlja vojno-industrijske potencijale. SAD i V.B. su računale da će iskoristiti Nemačku kao udarnu pesnicu protiv SSSR-a. Hitler je došao tek kasnije 1933.godine na vlast u Nemačkoj. Te 1939. godine i Engleska i Francuska su računale da Hitler sigurno neće napasti njih nego su računali da će napasti samo SSSR. Nadali su se da će se Nemačka i SSSR uništiti u medjusobnom ratu, a da će njihove zemlje tako ojačati. Čehoslovačka nije htela da potpiše nikakav sporazum sa SSSR'om po nagovoru te dve zemlje. A Poljska je računala da će ona potpisati pakt sa Hitlerom o napadu na SSSR...

"Неки чланови владе и политички посленици су то отворено изјављивали. Између осталих, министар за авијациону индустрију Енглеске Мур-Брабазон. Син Винстона Черчила, Рандолф, говорио је да би идеалан исход рата на Истоку био када би последњи Немац убио последњег Руса и пао поред њега мртав. Изгледа да је син открио очеве снове."
Iz teksta:
Како су Енглеска и Француска предале Хитлеру Аустрију и Чехословачку (други део)
https://rs.sputniknews.com/evropa/201601211102658909-Engleska-Francuska-...

Ima pored navedenih još nekoliko povezanih tekstova na temu drugi svetski rat.

Slobodanka's picture
Slobodanka 01:58 13.05.2017.

 • +32
Voting is closed.

Kad se sve to pažljivo čita i još ako se razmišlja glavom onda je jasno sadašnje licemerstvo i pokvarenost i Poljske i Ukrajine koje izjednačavaju Staljina sa Hitlerom.
Današnja Poljska ako bi bila iskrena morala bi da prizna da su računali da će i oni 1939 napasti SSSR.
Današnja Ukrajinska vrhuška i njeni simpatizeri takodje žale zašto tada nije pobedio fašizam. Nije slučajno što su ove godine na dan Pobede u nekim ukrajinskim gradovima učesnici skandirali "Fašizam neće proći".

Zatim setimo se Jugoslavije iz 1941 godine. Ta licemerna i podla V. Britanija već je bila napadnuta od strane Hitlera pa joj je tada bilo neophodno da se Jugoslavija što pre uključi u rat.
Datum 27. mart se kod nas smatra datumom početka pružanja našeg otpora fašizmu.
Ali vrlo brzo već u Aprilu se pokazalo koliko tadašnja Jugoslavija praktično nije bila sposobna da ozbiljno pruži otpor nemačkim vojnim snagama. Organizatori vojnog puča 27.03.1941. godine kod nas imali su politička i vojna obećanja V. Britanije. U demonstracijama učestvovali su i komunisti, ali i Srpska pravoslavna crkva je to podržala pa su učestvovali i obični vernici i Četnici, Narodna odbrana, Sokoli...
Da tada nisu svrgnuli kneza Pavla Karadjordjevića Jugoslavija bi nastojala da ostane vojno neutralna ili se bar ne bi odmah uključila u rat, odnosno uključili bi se bolje pripremljeni. Tako bi izbegli značajan broj ljudskih, a naročito civilnih žrtava.
Opreznije sa pučevima i demonstracijama.

milovan's picture
milovan 22:50 13.05.2017.

 • +23
Voting is closed.

Baja*! Po tebi Koba (Staljin) trebao je imati pamet petooktobarskog basibozuka. Dok su Englezi i belosvetske secikese stvorile i finansirale Soci-Naci i Adolfa, istovremeno ga huskali na SSSR-Koba je pokusao da parira koliko se moglo, spremao se za rat ,kritiklvao zapad( pogledaj STALJINOVI GOVORI Lajpcig 1948). Zapadni partnjori su Nemce huskali na Rusiju. Onda se desilo nesto, sto vi petooktobarci ne razumete,a i nemozete. Koba pravi Pakt sa manje opasnim protivnikom Hitlerom,prociscava svoje redove od izdajnika ( sto cemo i mi Srbi morati uskoro da cinimo) i priprema se za pbracun sa toboznjim saveznikom.HVALA BOGU DA JE USPEO! Nigde nisam procitao da su njegovi,prizivali okupatorske avione, jer im je na vreme urezao jezik u grlu njihovu. Nije mi takodje poznato,da su njegovi onako junacki lupali u serpe i hodili za trulom (zutom) patkom nosajuci dusmanske zastave 3. Rajha ili Musolinijeve. To je bilo kod jednog drugog diktatora u pokusaju, ali bez*udog za takvo nesto da spreci petu placenicku kolonu.

karabas's picture
karabas 16:00 12.05.2017.

 • +61
Voting is closed.

У Србији сада фали Стаљин.
Да очисти багру и поведе народ напред.

Baja's picture
Baja 19:43 12.05.2017.

 • +26
Voting is closed.

U Srbiji sada fali pamet narodu.
Psihopata i bolesnika kao što je bio Staljin, ima na pretek.

Влајко Силни's picture
Влајко Силни 20:12 12.05.2017.

 • +48
Voting is closed.

Знаш са чиме се римује тај твој ник?
''Олижеш ми јаја''
Ти тешко да можеш некоме да причаш о памети.

Baja's picture
Baja 20:34 12.05.2017.

 • +23
Voting is closed.

Vlajko Bedni, znam da sam vas pogodio u centar, zato tako i njištiš.
Vaša glupost je neprocenjiva i tragično štetna.
Bio ti Staljin vazda u kući.

Zare2's picture
Zare2 09:32 13.05.2017.

 • +24
Voting is closed.

Ne znam mnogo o Staljinu, s obzirom ko je pisao istoriju,pogotovo informacije sa zapada,prema kojima je bio cvrst orah. Jaka i stabilna Rusija zapadu je trn u oku...Ako se pogleda istorija u zadnjih 20 i vise godina,istoriju pisu silnici i pobednici,koja nema veze sa stvarnoscu..Najbolji primer smo mi srbi..

karabas's picture
karabas 14:54 13.05.2017.

 • +26
Voting is closed.

&Баја

Ти си иначе пропатио под његовим режимом па имаш пуно право да га карактеришеш као болесника или то по дифолту иде код вас антикомуниста по професији.

Zare2's picture
Zare2 09:25 13.05.2017.

 • +24
Voting is closed.

Karabas +,dotle je doslo,da bi nam Staljin dobro dosao..Kada ne pomazu reci,jedino ostaje batina..

karabas's picture
karabas 14:49 13.05.2017.

 • +24
Voting is closed.

Посматрајући данашњу ситуацију сада фали такав тип који би очистио ову земљу од ови издајника и доушника запада, тј. мало о шљиву, мало пред зид.
Ми се овде трткамо као антикомунисти а ни Руси га се не одричу, још га хвале и признају му заслуге као великом Вођи!

Baja's picture
Baja 15:26 13.05.2017.

 • +20
Voting is closed.

U tome je suština onog što ti ne razumeš kao i velika većina našeg naroda...
Na primer staljinoviza koje se ti zalažeš i hvališ takvu zlu praksu, dou u tvoju kuču, ubiju ti dete,ženu i sve ostale pod optužbom da si "uzdajnik" pa ubiju i tebe...
To je taj sistem idiotski bez suda i pravne države za koji se gore budale zalažu.
Ja sam protiv Staljina i tog sistema i branio bi tebe i tvoju porodicu koji su proglašeni za narodne neprijatelje...

Slobodanka's picture
Slobodanka 08:05 14.05.2017.

 • +21
Voting is closed.

Staljin bi bio sada kod nas neko vreme dobrodošao da disciplinuje demoNkrate, agente od uticaja, tajkune i podzemlje. Brzo bi on to postrojio, ne bi dugo trajalo.
Znao bi on da sačuva i ovu zemlju od štetočina i izroda.

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 23:45 12.05.2017.

 • +36
Voting is closed.

I TI SI TOBOŽE NEKI BAJA...AXAAAXAAA

Додај коментар