Руска академија наука постаје координатор научних истраживања на нивоу целе земље

ДРЖАВНА ДУМА УСВОЈИЛА ЗАКОН О РЕФОРМИ

НАЈВАЖНИЈЕ НАУЧНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ У ЗЕМЉИ

Руска академија наука

  • Руска академија медицинских наука (РАМН) и Руска академија пољопривредних наука (РАПН) објединиће се са РАН
  • Академија ће координирати и научна истраживања у високошколским установма, које ће одсад у свом научном раду фактички бити подређене РАН

        ДРЖАВНА Дума (доњи дом руског парламента) усвојила је, после претреса у целини,  закон о реформи Руске академије наука (РАН).

        За је гласао 331 посланик (потребно 226), 107 су били против, један је био уздржан.

        Савет Федерације (горњи дом) могао би да расправља о закону о реформи РАН на седници заказаној за 25. септембар - саопштио је први заменик одбора Савета Федерације за науку, образовање, културу и информациону политику Виктор Косоуров.

        Предлог закона дефинише основна овлашћења Академије наука Русије, поступак управљања и финансирања њеног рада. У документу се наводи да је РАН државна установа и буџетски корисник, а функције оснивача и власника федералне имовине у случају РАН су на влади РФ.

        Такође, предвиђа се обједињавање РАН са Руском академијом медицинских наука (РАМН) и Руском академијом пољопривредних наука (РАПН).

        Академици РАМН и РАПН могу да постану чланови РАН, а њихови председници остаће потпредседници РАН три године по завршетку реформе. Председник РАН бираће се на 5 година, али не може бити изабран више од два пута узастопно.

        Претходно је први заменик шефа посланичке групе Јединствене Русије у Државној думи Николај Булајев изјавио да је једно од спорних питања, приликом разматрања амандмана са представницима РАН, била имовина. У среду су посланици оставили одредбу о подређености института федералној агенцији за управљање имовином РАН, она ће бити оснивач института и одређиваће правац њихових научних истраживања.

        Агенција, на захтев председништва РАН, неће бити подређена Министарству образовања и науке, већ Влади Русије. Изузетак ће бити Делокоисточно, Сибирско и Уралско одељење  РАН - она неће бити подређена агенцији, већ ће добити статус федералних буџетских корисника под управом РАН.

        Такође, РАН ће одређивати научне задатке академских института.

        Како је ИТАР-ТАСС изјавио шеф одбора за образовање Вјачеслав Никонов, Дума је приликом поновног разматрања узела у обзир основне предлоге председника РАН Владимира Фортова, које је он изнео на састанку са председником Русије.

        „Као прво, РАН је замолиила да се у закону не наводи ништа везано за затварање или формирање Академије наука - то је прихваћено. Академија је тражила да њој буде додељено право обављања научних истраживања - то не само да је прихваћено, већ је та функција Академије појачана у односу на садашње стање. Академија је добила право да координира научна истраживања на нивоу целе земље, и то не само истраживања Академије наука, већ и високошколских установа, које ће сад, фактички, бити подређене Академији у свом научном раду“ - истакао је Никонов.

        „РАН је тражила статус правних лица за своја одељења - ми смо им дали статус правних лица и статус федералних буџетских корисника. Академија је тражила да се задржи статус дописних чланова Академије наука - они ће задржати тај статус“ - рекао је Никонов .

        „Усвојени закон ће дати нове могућности за развој руске науке и фундаменталних истраживања, као и њихово коришћење за развој економије  побољшање квалитета живота људи“ - истиче потпредседник Думе, секретар Генералног савета Јединствене Русије Сергеј Неверов.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари