РЕШЕТЊИКОВ: Постоје манипулације „руским фактором“ поводом избора у Србији

ДИРЕКТОР РИСИ: И РУСКИ МЕДИЈИ СУ ЖРТВЕ ЦРНЕ PR КАМПАЊЕ ИЗ СРБИЈЕ

Леонид Решетњиков

  • Мала псеудопатриотска партија из Војводине за блаћење других партија патриотске оријентације осмислила је шему: у руске медије се пласирају интервјуи некаквих „политичких аналитичара“, који садрже непроверене, а понекад и потпуно лажне информације о фаворитима изборне трке у Србији - Српској радикалној странци (СРС), партији Двери и Демократској странци Србије (ДСС); затим се тај интервју штампа на српском језику и представља као званичан став руског руководства
  • Да би се спречило увлачење руских медија и руског руководства у међународни скандал непријатног мириса, сматрамо својом дужношћу да, као прво, апелујемо на руске медије да не објављују информације о предизборној трци у Србији које долазе из непроверених избора, од самопроглашених „политиколога“ које нико не познаје. У Русији постоји цео низ стручних и угледних специјалиста за Балкан, који не наступају у своје име, већ представљају озбиљне структуре - РИСИ, МГУ, МГИМО, Институт за славистику Руске академије наука
  • Апелујем и на српске медије и јавност - не верујте инсинуацијама разних превараната, које се чак објављују у руским медијима. Они ни на који начин не одржавају став руских медија, а утолико пре став руског руководства. Руководство РФ жели да парламентарни избори у Србији буду демократски и транспарентни. Ни влада РФ, ни МИП, ни администрација председника РФ не сматрају да имају право да се мешају у предизборну кампању у Србији и немају оне које протежирају и никога не промовишу

        ПАРЛАМЕНТАРНИ избори који треба да се одрже у Србији 24. априла већ су озбиљно усијали ситуацију у тој земљи, познатој, између осталог, по емоционалности и темпераментности становника.

        Различите политичке партије и покрети који учествују у предизборној кампањи блате једни друге, поново пуштају у оптицај старе гласине, које су бирачи већ заборавили, практично ни из чега стварају нове сплетке. У целој ситуацији нема ничег новог, необично је то што се у предизборној кампањи као никад пре интензивно користи „руски фактор“.

        Више партија изјавило је да представља интересе руске националне мањине у Србији и да треба да уђу у парламент у складу са националним прагом за мањине. То што у њиховим редовима нема ниједног Руса, нимало не збуњује руководства тих партија.

        Још скандалозније су предизборне технологије у које су били увучени поједини руски медији, конкретно (недељни) лист „Аргументи и Факти“ и интернет-портал Федерална информативна агенција (RIAFAN).

        Мала псеудопатриотска партија из Војводине (чији назив нећемо наводити, да је не бисмо додатно рекламирали) за блаћење других партија патриотске оријентације осмислила је следећу шему: у руске медије се пласирају интервјуи некаквих „политичких аналитичара“, који садрже непроверене, а понекад и потпуно лажне информације о фаворитима изборне трке у Србији - Српској радикалној странци (СРС), партији Двери и Демократској странци Србије (ДСС); затим се тај интервју штампа на српском језику и представља као званичан став руског руководства.

        У таквој ситуацији, како би се спречило увлачење руских медија и руског руководства у међународни скандал непријатног мириса, сматрамо својом дужношћу да, као прво, апелујемо на руска средства јавног информисања да не објављују информације о предизборној трци у Србији које долазе из непроверених избора, од самопроглашених „политиколога“ које нико не познаје.

        У Русији постоји цео низ стручних и угледних специјалиста за Балкан, који не наступају у своје име, већ представљају озбиљне структуре - РИСИ, МГУ, МГИМО, Институт за славистику Руске академије наука. Ти људи одговарају за своје речи, не шире непроверене информације и не дају непромишљене оцене.

        Управо њима руски новинари треба да се обраћају ради добијања стручног мишљења. Науци непознати „руски политиколози из Београда“ не делују самостално, већ су инструменти црног PR-а.

        Као друго, желим да упутим сличан апел српским медијима и јавности - не верујте инсинуацијама разних превараната, које се чак објављују у руским медијима. Они ни на који начин не одржавају став руских медија, а утолико пре став руског руководства.

        Став руководства Руске Федерације о парламентарним изборима у Србији састоји се у томе да избори треба да буду демократски и транспарентни. Ни влада РФ, ни МИП, ни администрација председника РФ не сматрају да имају право да се мешају у предизборну кампању у Србији, немају оне које протежирају и никога не промовишу.

        На изборима ће победити онај кога подржи народ Србије.

        Ми се надамо да ће та победа бити поштена и заслужена, а да несавесне манипулације и подметања компромитантних материјала преко руских медија неће утицати на ток предизборне кампање.

         (директор Руског института за стратешка истраживања Леонид П. Решетњиков)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари