ПУТИН: Русија не сумња у виталност ЕУ и евра

РУСКИ ЛИДЕР У КРЕМЉУ РАЗГОВАРАО СА НЕМАЧКОМ КАНЦЕЛАРКОМ АНГЕЛОМ МЕРКЕЛ

  • Русија поново инсистирала на укидању виза са Европском унијом
  • Меркелова домаћину поставила питање да ли је баш било потребно две чланице панк групеPussy Riot послати у затвор, а Владимир Путин јој је узвратио питањем: да ли зна да је једна од њих истакла страшило са ликом Јевреја и рекла да се Москва мора ослободити таквих људи?

        ЛИДЕРИ Русије и Немачке - Владимир Путин и Ангела Меркел - наступили су на форуму „Петербуршки дијалог“ који је ове године одржан у Москви, а не у руској „северној престоници“.

       Модератор форума био је Виктор Зубков, некадашњи председник и потпредседник руске Владе.

       „Научили смо да слушамо једни друге“ - констатовао је Зубков и нагласио да би узајамна сарадња две земље била плодотворнија кад би била поједностављена правила преласка границе. То би било мост, а не зид између две земље.

       „Проблем визног режима постоји. И нема сумње да је то ограничавајући фактор у развоју наших свестраних односа - подржао је Зубкова председник Русије.

       „Полазим од тога да ћемо током дијалога са ЕУ - а овде рачунамо на подршку наших немачких пријатеља - решити овај проблем у целини“, додао је Путин.

       Меркелова је, правдајуће се, наставила: „Говорили смо да ће то бити дугачак пут. Русија и Немачка не воде овај посао самостално. Ми нисмо глуви, покушавамо да издејствујемо визне олакшице“.

       Један од учесника форума, говорећи о развоју културе, сетио се акције панк групе Pussy Riot.

       „Не знам да ли је било потребно две девојке послати у затвор. Као што не знам да ли би било исто тако са њима и у Немачкој?“ - реторички се упитала Меркелова.  

       Међутим, Владимир Путин је својој колегиници објаснио ко су те панкерке, нагласивши да то чини зато што многи Европљани о њима знају мало.

       При том је Меркеловој рекао: „Ево госпођа федерални канцелар је споменула девојке које се због наступа у цркви налазе у затвору. А да ли она зна да је једна од њих пре тога истакла страшило са ликом Јевреја и рекла да се Москва мора ослободити оваквих људи?“

       Путин је додао да он не може подржавати антисемите.

       Меркел је позвала грађане Русије да се не вређају на критику и навела да сама не би ни три дана била на својој функцији кад би се вређала због свега што се о њој пише и говори.

       Било је и шале. Путин је у једном моменту изговорио: „Обратите пажњу на то да је госпођа федерални канцелар рекла: „Прво се посаветујемо са 26 земаља, а онда излажемо општи став“. У економији се то назива картелисање, а картел је увек нешто лоше. Треба имати и свој став“.

       На крају, Меркел је указала: да у Немачкој нема идеалног Немца, као што ни у Русији нема идеалног Руса.

       „Постоји такав Немац - то је федерални канцелар“ - контрирао је Путин.

       После форума су уследили билатерални руско-немачки преговори. Путин је признао да се није разговарало само о политици и економији, већ и о спорту.

       На заједничкој конференцији за медије, Путин је, уз остало, рекао:

       „Русија не сумња у виталност Европске Уније и евра. Сигурни смо да ће тешкоће бити превазииђене. Сигуран сам да ће на крају сама основа европске економије, европских интеграција бити јача“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари