ПУТИН: Бородинска битка је донела руску моралну надмоћ и одредила судбину Европе

РУСИ ПОНОВО НА СВЕТОМ БОРОДИНСКОМ ПОЉУ,

ГДЕ ЈЕ ПРЕ 200 ГОДИНА ОДРЖАНА ГЛАВНА БИТКА 1812.

  • Добро се сећамо своје историје, зато знамо да у тој крвопролитној битци ниједна страна није победила. Што више, руска се армија привремено тактички повукла да би победила. Међутим, никада нећемо заборавити да на Бородину само мртви нису устајали, управо је та битка променила ток рата, унела је у њега моралну надмоћ. Постало је јасно да освајачи неће моћи да победе Русе. Овде је одређeна била судбина Европе и будућност њених народа - оценио је шеф руске државе Владимир Путин

        У СЕЛУ Бородино, удаљеном 120 километара од Москве, поново су се „бориле“ армије Наполеона и Кутузова.

        Више од 3 хиљаде војника, 400 артиљераца, 300 коњаника из историјских клубова Русије, Француске, Пољске, Немачке, САД и Канаде учествовало је у реконструкцији Бородинске битке.

        У току сата и по, потрудили су се да обнове кључне моменте те битке: нападе и контранападе око Багратионових флеша, јуриш на батерију Рајевског, препад руске коњице на крило француске армије.

        Та се битка сматра једним од највећих крвопролића у војној историји.

        Пре 200 година код Бородина је Наполеонова армија изгубила више од 50 хиљада војника, руска армија више од 44 хиљаде…

        Минутом ћутања је председник Русије Владимир Путин одао пошту погинулим војницима. Шеф државе је положио венац код споменика Батерији Рајевског.

        Овде, на високом хуму је уочи Бородинске битке 1812. године, било саграђено артиљеријско утврђење, које је постало једно од главних упоришта руских снага. Французи су то утврђење називали редутом смрти.

        Свечаној церемонији, посвећеној 200. годишњици битке, присуствовали су директни потомци учесника тих догађаја: праунука Михаила Кутузова, потомак хероја рата 1812. године Дениса Давидова. Из Француске је специјално стигао бивши председник Француске Републике Валери-Жискар д’Естен.

        Догађаји 1812. године уједињују не само грађане Русије, већ и свих земаља, које су прошле кроз војна искушења тих година, биле увучене у те војне кампање. Оне су за нас поука, зато не могу да буду повод за непријатељство и неразумевање, већ напротив, морају да буду чврст темељ за праве пријатељске односе међу земљама и народима  - истакао је Владимир Путин.

        Данас смо се окупили на светом Бородинском пољу, где је пре 200 година одржана главна битка 1812. године. Битка, коју је велики патриота и војсковођа Михаил Кутузов назвао вечним спомеником храбрости руских војника. Добро се сећамо своје историје, зато знамо да у тој крвопролитној битци ниједна страна није победила. Што више, руска се армија привремено тактички повукла да би победила. Међутим, никада нећемо заборавити да на Бородину само мртви нису устајали, управо је та битка променила ток рата, унела је у њега моралну надмоћ. Постало је јасно да освајачи неће моћи да победе Русе. Овде је одређана била судбина Европе и будућност њених народа.

        Владимир Путин је истакао да је у историји Русије било много трагедија и ратова, али су само два добила назив отаџбинских. 1812. године и 1941.-1945. године решавало се о судбини не само Русије, већ и Европе и читавог света. Историчари све до сада дискутују - какву је улогу одиграла Бородинска битка и ко је победио - Руси или Французи. С једне стране, фелдмаршал Кутузов је одлучио да Москву преда непријатељу. С друге стране, Бородинска битка је изнурила добро припремљену армију Наполеона, што је уствари и резултирало њеним поразом. Неоспорно је само једно - Бородинско поље ће заувек остати свето место.

        (Глас Русије)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари