ПУШКОВ:Русија престаје да буде зависна од државе № 1

МОСКВА РАСКИНУЛА ЈОШ ЈЕДАН РУСКО-АМЕРИЧКИ СПОРАЗУМ

  • Вашингтон огорчен, Викторија НУЛАНД изјавила: Одлука премијера Медведева је „катастрофална” и Русији неће донети ништа добро
  • Индикативно је да је Нуланд употребила потпуно исти израз као и Хилари Клинтон која је „катастрофалном” прво назвала фактичку забрану USAID да даље делује на територији РФ,  а убрзо потом и „Закон Диме Јаковљева” којим је Русија Американцима забранила да усвајају њену децу
  • Стејт департменту је узвратио Алексеј ПУШКОВ, председник спољнополитичког комитета Државне Думе, подвукавши: Русија преформатизује своје односе са САД. Раскинут је већ трећи споразум са Америком у последњих пола године. Затворен је USAID у Русији. Растајемо се са зависношћу од државе № 1”

         ПРЕДСЕДНИК владе Руске Федерације Дмитриј Медведев ставио је ван снаге споразум између РФ и САД о сарадњи у правосудној делатности и контроли промета наркотика.

         Споразум је потисан 25. септембра 2002. године, а предвиђао је да америчка страна регуларно руским надлежним органима пружа финансијску помоћ за реализацију антикриминалних пројеката.

         Званични Вашингтон је одмах одреаговао и саопштио да су САД огорчене одлуком Москве да једнострано изађе из споразума о сарадњи правосудних и полицијских органа две земље у сфери контроле  промета наркотика. Вкторија Нуланд је у име Стејт департмента изјавила да је потез са потписом Медведева „катастрофалан” и да Русији неће донети ништа добро.

         Индикативно је да је Нуланд употребила потпуно исти израз као и Хилари Клинтон која је „катастрофалном” назвала фактичку забрану USAID да даље делује на територији РФ, а убрзо потом и„Закон Диме Јаковљева” којим је Русија Американцима забранила да усвајају њену децу.

         Нуланд је, иначе, оценила да су САД и Русија имале веома плодну сарадњу у сузбијању корупције, дроге и трговине људима. Посебно је апострофирала „обуку руских антинаркотичких специјалиста”.

         „Русија је тражила помоћ и та помоћ је, у складу са сад већ бившим споразумом осарадњи, пружана. Али, закључила је, Руси сами одлучују: да ли им је помоћ потребна или није”.

         Руско Министраство иностраних послова – нешто пре њеног „огорчења” - саопштило је да је РФ спремна да прошири сарадњу са САД у борби против свих видова криминала. Само, без опозваног споразума.

         Уз ово је ишло прецизирање: да је Москва пре десет година потписала раскинути споразум зато што државни буџет није био у стању да финансира програме борбе против криминала, трговине људима и наркотицима, а да се сада ситуација у земљи „кардинално изменила набоље”, па Русија не само да више не мора да буде прималац западне помоћи, него се и сама претворила у донатора за такве програме. Чак и учествује у њиховој реализацији у Централној Азији и Авганистану.

         Нуландовој је одговорио ауторитетни Алексеј Пушков, председник спољнополитичког комитета Државне Думе, који је, иначе, један од најбољих руских американолога.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари