Протест православаца у Новосибирску због опере „Танхојзер“

ДИРЕКТОР ПОЗОРИШТА СМЕЊЕН ЗБОГ СВЕТОГРЂА

- ВЕРНИЦИ НЕ ЖЕЛЕ ГЕТО „ИЗА ОГРАДЕ ЦРКВЕ“

Митинг у Новосибирску

  • Свештеника Александра Новопашина, који је био на челу митинга православаца против светогрђа, руски председник Владимир Путин раније одликовао Орденом за заслуге за Отаџбину II степена 

        ТРИ хиљаде људи учествовало је у митингу за заштиту верских осећања на тргу поред државног театра опере и балета у Новосибирску, где је изведена скандалозна опера „Танхојзер“ која је увредила осећања православних верника.

        Митинг је почео молебаном, након чега је свештеник Александар Новопашин рекао: „Окупили смо се овде да кажемо одлучно Не онима који покушавају да нас гурну у „културни гето“ иза ограде џамије, иза ограде православне цркве“.

         „Многи желе да нас представе као људе који претендују на цензуру у култури. То није истина, али не дирајте свето, не дирајте Христа, који нам је веома важан“ - истакао је настојатељ цркве Светог благоверног кнеза Александра Невског протојереј Александар Новопашин.

        Истог дана медији су саопштили да је Министарство културе сменило директора новосибирског театра опере и балета Бориса Мездрича, који је дозволио да се одржи богохулна опера.  

        Претходно световни суд није пронашао елементе кривичног дела у радњама режисера и директора позоришта. Међутим, питање аморалности представе је остало отворено, а поднело жалбу на судску одлуку.

        Кремљ је сагласан са сменом директора позоришта. Заменик шефа администрације председника РФ Магомедсалам Магомедов је током радне посете Новосибирску изјавио да „изведба опере доводи до сукоба у друштву, и Министарство је било принуђено да се умеша у ситуацију и донесе одговарајућу кадровску одлуку“.

        Магомедов је додао да представе у руским државним позориштима треба да оцењују стручњаци, како не би дошло до понављања сукоба.

         „У будућности треба гледати да се на позорницама таквих важних позоришта дају представе које су у функцији зближавања наших грађана, јединства наше земље. Нека дају такве представе, а не оне које изазивају поделе у друштву“ - казао је Магомедов.

        По његовом мишљењу, репертоар, нарочито државних позоришта „у одређеној фази треба да прегледа“ стручна заједница. 

        Интересантно је да је свештеника Новопашина, који је био на челу митинга православаца против светогрђа, руски председник Владимир Путин раније одликовао Орденом за заслуге за Отаџбину II степена. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари