Москва реконструисала војну параду одржану 7. новембра 1941. која је била важнија од неких војних операција

ПРАВА ОДРЖАНА КАДА СУ НЕМАЧКИ ТЕНКОВИ БИЛИ СТИГЛИ НА 30 КИЛОМЕТАРА ОД ГЛАВНОГ ГРАДА

  • Градоначелник Москве Сергеј СОБЈАЊИН: „Драги Московљани, честитам вам 76. годишњицу легендарне параде - пре 76 година по калдрми Црвеног трга ишла је несаломива и легендарна Црвена армија, војници су ишли на фронт да одбаце непријатеља, а данас се захвална Москва сећа сваког хероја. Данас у вашу част Црвеним тргом пролазе унуци и праунуци“
  • Уисторијској паради учествовало више од 28.000 војника који су директно са параде `одмарширали` на - фронт
  • Комунистичка партија Русије (КПРФ) и представници левице из многих земаља обележили су стогодишњицу Октобарске револуције шетњом и митингом у Москви. Лидер руских комуниста, Генадиј Зјуганов, навео да је тим поводом у Русију стигло више од 130 делегација из више од 80 земаља. Комунисти одлучно одбацују наводе да је Октобарска револуција представљала катастрофу

          РЕКОНСТРУКЦИЈА чувене војне параде одржане у Москви 7. новембра 1941. изведена је, на стогодишњицу Октобарске револуције, на Црвеном тргу. То представља подсећање на херојске моменте руске историје, на храброст и постојаност бранилаца Москве који су право са параде отишли на фронт, пише ТАСС.

          „Драги Московљани, честитам вам 76. годишњицу легендарне параде - пре 76 година по калдрми Црвеног трга ишла је несаломива и легендарна Црвена армија, војници су ишли на фронт да одбаце непријатеља, а данас се захвална Москва сећа сваког хероја. Данас у вашу част Црвеним тргом пролазе унуци и праунуци, и захваљујем се у име Московљана. Драги ветерани, желим вам снагу и здравље”, рекао је градоначелник Сергеј Собјањин.

          Он је навео да је једна улица у Москви недавно названа по генералу Павлу Артјомову, команданту параде из 1941.

          У новембру 1941. немачка војска је брзо напредовала ка Москви, а линија совјетске одбране је на неким местима била и на само 30 километара од града. У рано јутро 7. новембра на Црвеном тргу је почела парада у част годишњице Октобарске револуције. На њој је учествовало више од 28.000 војника који су директно са параде одмарширали у борбу.

          По утицају на догађаје, историчари ту параду пореде са важном војном операцијом јер је имала велики утицај на подизање морала војске и целог Совјетског Савеза јер је показала да се Москва не предаје, наводи ТАСС.

          Комунистичка партија Русије (КПРФ) и представници левице из многих земаља обележили су стогодишњицу Октобарске револуције шетњом и митингом у Москви, пренеле су РИА новости.

          Лидер руских комуниста Генадиј Зјуганов навео је да је тим поводом у Русију стигло више од 130 делегација из више од 80 земаља. Комунисти одлучно одбацују наводе да је револуција представљала „катастрофу”.

          „Еволуција је увек боља опција, али револуција није синоним за рушење. За нашу отаџбину, револуција је имала конструктивну улогу”, рекао је Иван Мељников, високи функционер КПРФ.


          Према његовим речима, „Велики Октобар је извео земљу из друштвеног застоја на стазу брзог развоја који је довео Совјетски Савез на водећу позицију у свету”.

          „Зашто се све завршило како се завршило је друга тема за анализу, тема која нема много везе са том научном и праведном идеологијом која упркос свему и даље живи и добија нове импулсе развоја”, навео је Мељников.

          (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари