Москва од три академије прави обједињену Руску академију наука

АКАДЕМИЈА ОБРАЗОВАЊА, АРХИТЕКТУРЕ И ГРАЂЕВИНСКИХ НАУКА

И УМЕТНОСТИ БИЋЕ ПОД УПРАВОМ МИНИСТАРСТАВА И АГЕНЦИЈА

Владимир Фортов

  • У нову РАН ушле - Академија наука, Академија медицинских наука и Академија пољопривредних наука које заједно имају готово 150 хиљада научника и запослених, око хиљаду института и научних организација, академградове познате у целом свету и велике регионалне центре на Уралу, Далеком истоку и у Сибиру

          ВЛАДА Руске Федерације донела је одлуку о реорганизацији националних академија наука.

         Уместо три академије (Руске академије наука, Руске академије медицинских наука и Руске академије пољопривредних наука) биће основана друштвено-државна организација „Руска академија наука“.

         Имовином нове РАН управљаће посебна агенција. Тако ће, сматра руска влада, научници имати више времена да се баве науком.

         Осим овога, Руска академија за образовање (РАО), Руска академија за архитектуру и грађевинске науке и Руска академија уметности доћи ће под управу одговарајућих министарстава и агенција.

         Академију наука, академију медицинских наука и академију пољопривредних наука чини готово 150 хиљада научника и запослених, око хиљаду института и научних организација, академградови познати у целом свету и велики регионални центри на Уралу, Далеком истоку и у Сибиру.

         Предлог закона о реформи система државних академија расправљао се на посебној седници. „Ово је, заиста, исправна одлука, добра. Али то реализовати - може бити веома тешко. Договорили смо се на влади да направимо један експеримент, да бисмо видели како ће то да функционише“ - каже председник Руске академије наука Владимир Фортов.

         „То је, наравно, шанса да се обједине и стваралачки потенцијал, и технологије и, уопште, сви ресурси којима тренутно располажемо“ - истиче председник Руске академије медицинских наука Иван Дедов.

         „Целокупну научну конфигурацију, ако могу тако да се изразим, Русије, а, добрим делом, и света, одређивала је академија наука наше земље“ - каже председник Руског фонда за фундаментална истраживања, академик РАН Владислав Панченко.

         Говорећи о предстојећој реорганизацији Руске академије наука, заменик председника владе РФ Олга Голодец рекла је да данас 50 одсто запослених у РАН чине људи који су испунили услове за старосну пензију. Позивајући се на научнике, Голодец је истакла да се „тренутно неефикасно управља федералним средствима повереним институтима академија наука“.

         Тровековна историја Руске академије наука је, скоро увек, била историја успеха и великих достигнућа. Стварали су је истински великани - од Ломоносова до првог добитника нобелове награде из Русије Ивана Павлова (1904. године).

         Прави процват академија је доживела у XX веку, изнедривши целу плејаду светски признатих научника: Илија Мечников, Лав Ландау, Николај Семјонов, Игор Там, Николај Басов, Александар Прохоров, Леонид Канторович, Пјотр Капица, Жорес Алферов.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари