Москва:Британија знала да Литвињенку прети опасност, али није ништа предузела

ДРАВНИ ТУЖИЛАЦ РФ: ОТКРИЋЕМО ЧАК И ДЕО ПРЕПИСКЕ СА ОНДАШЊИМ МИНИСТРОМ ТЕРЕЗОМ МЕЈ

          МОСКВА је одлучила да се у судару са Великом Британијом више само не брани.

          Државни тужилац Русије Јуриј Чајка изјавио је да је британско  Министарство унутрашњих послова  неколико месеци пре смрти свог држављанина Александра Литвињенка знало да му прети животна опасност, али да није предузело ништа да га заштити.

          Литвињенко је отрован полонијумом у Лондону 2006-те године, а Чајка је најавио да ће државно тужилаштво РФ 9. априла  одржати брифинг за новинаре на којем ће разоткрити подробности везане за његову смрт.

          Нагласио је да ће то бити сазнања до којих су дошли руски иследници и тужилаштво Хамбурга. Додао је да све што ће бити откривено знају и британске власти, али то крију:

          „Учинићемо јавним како је Борис Березовски у септембру 2003-ће добио азил у Британији на основу лажне тврдње да тајне службе Русије спремају његову ликвидацију. Поћи ћемо – навео је Чајка - и на корак без преседана: објавићемо и копије неких докумената из преписке са британским министарством и Терезом Мејом која је тада њиме руководила. Постаће јасно да су британске власти дале Березовском азил иако су знале да лаже“.

          Чајка је закључио речима: „Све ово са тровањем Скрипаља апсолутно је идентично да провокативним дејствима Лондона поводом измишљеног атентата на Березовског  и поводом смрти у Енглеској Литвињенка“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари