МИХАЛКОВ: Отаџбина је у опасности!

Руски филмски ствараоци звоне на узбуну због стања у националној култури и образовању (све важи и за Србију)

* Руске филмаџије од Путина затражиле да куклтура, васпитање, образовање и вера буду државни стратежки приоритети, Уз обрзаложење: Неписменост је погоршана увођењем јединственог државног испита у средњим школама, а суочени смо и са моралним посрнућем, потпуним губитком духовних вредности, култом егоизма и искоришћавањем другога по сваку цену

* А такође: са равнодушношћу према отаџбини, заборављањем традиције, одсуством онога што се назива „руским начином живота`, деградацијом односа између мушкарца и жене и са обесмишљавањем породице. Све ће то – ако не буде заустављено - Русију довести до нестанка

* Написали су Путину и ово, мада много више важи за Србију: «Људи су престали да гледају домаћи филм, зато што он понижава њихово достојанство»

          САВЕЗ филмских стваралаца обратио се новоизабраном председнику Руске Федерације Владимиру Путину са позивом да се култура и васпитање добију статус стратешког приоритета и обавежу медији да поштују морални кодекс.

          Закључни документ Савеза Путину треба да преда руски патријарх Кирил одмах после инаугурације. А у њему се наглашава:

          «Неписменост је погоршана увођењем јединственог државног испита у средњим школама, а суочени смо и са моралним посрнућем, потпуним губитком духовних вредности, култом егоизма и искоришћавањем другога по сваку цену. А такође: са равнодушношћу према отаџбини, заборављањем традиције, одсуством онога што се назива „руским начином живота`, деградацијом односа између мушкарца и жене, а заједно са тим и обесмишљавањем породице. Све ће то – ако не буде заустављено - Русију довести до нестанка. Ситуација се заоштрава и тиме што побројане болести разједају и културну елиту тренутног руског друштва. Телевизије, интернет и штампани медији постају инструмент масовног разврата. Све чешће се воде планске кампање с циљем дискредитације националних ауторитета и уништења основних националних вредности».

          у својој области, руски филмски ствараоци су констатовали кризу: «Људи су престали да гледају домаћи филм, зато што он понижава њихово достојанство».

          Није, због свега, никакво изненађење што су Путину написали:

          «Овако се више не може! Отаџбина је у опасности! Зато вам се обраћамо са усрдном молбом да се изради државна стратегија у области културе, васпитања и образовања. Неопходно је обновити васпитање као базу образовног процеса и коначно, престати са третирањем образовања као услужне делатности».

          Лидер руских филмских ствараоца Никита Михалков свему овоме је придодао:

          «Укупно стање је катастрофално. Још од основне школе, са нама се дешава неки процес анимализације. Сви говоре, сви све разумеју, али се ништа не дешава. Државна политика у области културе не постоји» .

          Он је додао да се ради о `спасавању Отаџбине` за коју се треба заузети безусловно и тиме избећи катастрофу, јер се повлачити више «нема куд».

          Од посебне је важности да се обезбеди предавање историје на основу јединственог уџбеника, да се «појача културна и хуманитарна компонента школског програма» и да се  уведе факултативна настава за оне који пожеле да изуче «100 најбољих књига и 100 најбољих филмова Русије и света». За то се, сматрају руски филмски ствараоци, могу искористити камере које су инсталиране у школама 4. марта на председничким изборима. Школе су тада искоришћене као бирачка места.

          Савез филмских стваралаца РФ инсистира и на томе да се у руским школама предају «основе традиционалних религија у Русији». А нарочито: да држава у културу у образовање улаже средства која неће бити мања од онога што добија војно-индустријски комплекс.

          - Овакав третман треба да имају култура, васпитање, образовање и вера. Треба да се до краја заузмемо за ову идеју и да  не попуштамо ни на секунд» - указао је Михалков.

          «Имамо намеру, додао је, да се изборимо да министар културе буде и потпредседник владе».

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари