МЕДВЕДЕВ: Неки из ЕУ се грубо мешајуу унутрашње ствари суверене Украјине

РУСКИ И БЕЛОРУСКИ ПРЕМИЈЕР НАЈАВИЛИ МОГУЋНОСТ УВОЂЕЊА ЗАЈЕДНИЧКЕ ВАЛУТЕ ДВЕ ДРЖАВЕ

  • Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков открио да је Москва већ ставила до знања Вашингтону да мешање у унутрашње процесе у Украјини може имати веома озбиљне последице

         РУСКИ премијер Дмитриј Медведев изјавио је – након разговора са белоруским колегом Михаилом Мјасниковичем – да је потенцијално могуће да Москва и Минск пређу на заједничку валуту.

         Истовремено је указао да тај корак подразумева ниво „тесне интеграције” која је потребна и добродошла, али да је претходно неопходно „прорачунати све последице”.

         „Сваки прелазак на заједничку, јединствену валуту тражи да се све узме у обзир и предвиди. Напросто зато да се не би направили притом неки проблеми” – указао је Медведев.

         Мјасничкович се потпуно сложио са позицијом предсдника владе РФ и указао да се сви обрачуни у трговини две земље већ сада воде у руским рубљама, да чак и белоруска девизна берза такође оперише са руском валутом.

         „Већ и на овај начин смо направили корак, или чак неколико корака, ка формирању валутног савеза Русије и Белорусије” – нагласио је Мјасникович.

         Медведев се, на заједничкој конференцији за медије,  осврнуо и на учестале посете политичара из ЕУ кијевским митинзима и оценио их као „грубо мешање у унутрашње ствари суверене украјинске државе”.

         „Представници Европске уније и неких других земаља посећују у Кијеву места на којима се одржавају неодобрени протести, а то се и не може назвати никако другачије него грубим мешањем у послове суверене државе. Неки тврде да су ти протести борба са остацима совјетских односа и менталитета. Међутим, потпуно сам уверен да догађаји у Украјини немају никакве везе с тим” – нагласио је Медведев.

         Иначе, данас је – само нешто раније – заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков открио да је Москва ставила до знања Вашингтону да мешање у унутрашње процесе у Украјини може имати веома озбиљне последице.

         „Неки од коментара које су последњих дана изнели амерички представници просто изазива узнемиреност. Јер, то нису биле чак ни препоруке, него ултимативни захтеви украјинском руководству, а притом формулисани са суровошћу која одражава сасвим одређени курс и рачуна са одређеном игром емоција” – рекао је Рјабков.

         Он притом није крио да реагује, поред осталог, на изјаву портпарола Стејт департмента Џејн Псаки која је објавила да „Вашингтон не искључује ни могућност увођења политичких и економских санкција против владе Украјине”.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари