Кремљ упозорио Украјину да ће сваки удар на интересе Руске цркве сматрати недопустивим

ВРХОВНА РАДА НИЈЕ ОТВОРИЛА РАСПРАВУ О НАЦРТУ ЗАКОНА КОЈИ БИ ОМОГУЋИО ЗАБРАНУ РПЦ

Николај Патрушев

  • У функцији постављања „на место“ кијевског режима је и данашња изјава секретара руског Савеза безбедности Николаја Патрушева. Јер, он је рекао да Москва Луганску и Доњецку Народну Републику сматра саставним делом Украјине, али да не може и неће дозволити Кијеву да изврши геноцид над рускојезичним становништвом тог региона. И још подвукао: да се донбаске републике могу вратити у састав Украјине „само под условом да буде обезбеђена и сачувана њихова реална аутономија“

       НЕДОПУСТИВА су дејства украјинских власти срачуната на нарушавање интереса Руске православне цркве - изјавио је у име државног врха Русије Дмитриј Песков.

       Портпарол Кремља притом је оценио да је ситуација у Украјини „крајње болно питање за вернике Руске православне цркве“.

       Могуће је да је и ова реакција Русије утицала да украјински парламент (Врховна рада) одложи за данас планирану расправу законских иницијатива које би режиму у Кијеву омогућиле да Украјинску православну цркву, која је део РПЦ, прогласи за верску заједницу повезану са „земљом агресором“, да је стави ван закона и отвори широм врата отимању њених цркава, манастира и имовине.

       Формално, за отварање расправе није било потребног броја гласова. А није било јер су неки посланици добили миг да гласају против или да уопште не гласају.

       Јуче је поглавар РПЦ - патријарх Кирил - послао упозоравајућа писма лидерима „нормандијске четворке“, папи Франциску и генералном секретару УН Антонију Гутерешу.

       У функцији постављања „на место“ кијевског режима је и данашња изјава секретара руског Савеза безбедности Николаја Патрушева.

       А он је - што је, ван сваке сумње, државна позиција - рекао да Москва Луганску и Доњецку Народну Републику сматра саставним делом Украјине, али да не може и неће дозволити Кијеву да изврши геноцид над рускојезичним становништвом тог региона.

       Још је упозорио да је достизање мира на истоку Украјине немогуће „без политичких гаранција да више неће бити етничких чистки“. А то - подвукао је Патрушев - може обезбедити једино ступање на снагу „закона о посебном статусу Донбаса“.

       Секретар руског СБ на крају је подвукао да се донбаске републике могу вратити у састав Украјине „само под условом да буде обезбеђена и сачувана њихова реална аутономија“.

       А да су за то неопходни директни преговори између власти у Кијеву и њихових руководстава.            

       Индикативно је, у овом контексту, да је Истражни комитет Русије покренуо више кривичних поступака против украјинских генерала и функционера због постојања елемената геноцида против рускојезичног становништва Донбаса.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари