Кедми: Нека Русија уради Украјини поводом заробљавања брода оно што би САД урадиле Гватемали

БОЈЕЋИ СЕ ОДМАЗДЕ, КИЈЕВ КОНАЧНО ОСЛОБОДИО СВИХ 10 МОРНАРА, АЛИ КАПЕТАНА И БРОД НИЈЕ

  • Сви посаде су имали руске пасоше издате на Криму, али их кијевске власти нису признале, наглашавајући да је Кримско полуострво украјинска „окупирана територија“. Нудиле су морнарима да признају да су грађани Украјине, претећи им да ће – у супротном – бити осуђени на по пет година затвора
  • У руску дебату – да ли је требало реаговати оштрије на украјинско државно пиратство све до употребе силе – укључио се и познати израелски геополитичар и аналитичар Јаков Кедми, који је руководио националном тајном службом „Натив“: „Русија поводом `Норда` треба да се понаша онако како би се у сличној ситуацији понашале Сједињене Државе. Да је ратна морнарица Гватемале заробила амерички рибарски брод - колико би Американцима сати требало да Гватемалу сравне са земљом? Другим речима: или би Гватемала одмах ослободила америчке морнаре и брод или би маринци добили дзадатак да одраде свој посао, а Гватемала би остала без ратне флоте“

          ДЕЛИМИЧНО се завршио правно-дипломатски спор између Москве и Кијева који је испровоцирала Украјина заробивши 25. марта у Азовском мору руски рибарски брод „Норд“ са десет чланова посаде.

          Сви су ослобођени, једино је капетан и даље у украјинском притвору. Свима је изречена прекршајна казна за „повреду прописа о привремено окупираним територијама“. Још ће морати да се као `сведоци` појаве 10. априла на суђењу своме капетану.

          Сви они су имали руске пасоше издате на Криму, али их кијевске власти нису признале, наглашавајући да је Кримско полуострво украјинска „окупирана територија“.

          Нудиле су морнарима да признају да су грађани Украјине, претећи им да ће – у супротном – бити осуђени на по пет година затвора.

          Нема сумње да се Кијев одлучио за ослобађање морнара (брод је у једној украјинској луци под стражом) у страху од могуће руске насилне контраакције.

          Упркос томе, у Русији се разбуктала расправа: да ли је требало већ одреаговати силом, у сваком случају – много одлучније и оштрије? Један од невојних предлога је: третирати заробљавање морнара и „Норда“ као пиратску акцију украјинске државе и кривично гонити све који су у њу умешани.

          У ту дебату се умешао и познати израелски геополитичар и аналитичар Јаков Кедми, који је руководио националном тајном службом „Натив“. Он је преко првог канала руске државне телевизије јавно посаветовао Русији да се поводом „Норда“ понаша онако како би се у сличноје ситуацији понашале Сједињене Државе:

          „Замишљам да је ратна морнарица Гватемале заробила амерички рибарски брод и постављам питање – шта би урадили у том случају Американци? Колико би им сати требало да Гватемалу сравне са земљом? Другим речима: или би Гватемала одмах ослободила америчке морнаре и брод или би маринци добили дзадатак да одраде свој посао, а Гватемала би остала без ратне флоте. Вашингтон је покушао да ослободи своје заробљено особље у амбасади у Техерану. Додуше, у том није успео јер Американци нису Јевреји!“

Кедми је у истом тону наставио:

„Иран је од САД удаљен 10.000 километара, а руски рибари су заробљени у Азовском мору. Уосталом, колико је од Мариупоља, где су их превезли, до Крима? Русија је велика војна сила. Каква копнена армија, каква ратна морнарица, а ваши бродови већ данима не мрдају. Москва објашњава украјинском руководству да није лепо то што је учинило. Русија са државним пиратима разговара, а пиратима треба само пресуду прочитати“.

Кедми је назвао грешком то што „украјински бродови и даље испловљавају из својих лука“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари