Генерал Бондарев: Русија неће дозволити да Американци имају доминацију у небу Сирије

НЕБЕНЗЈА: САД ПОКУШАВАЈУ ДА САКРИЈУ ДА СУ СИРИЈСКУ РАКУ ПРЕТВОРИЛЕ У „ДРУГИ ДРЕЗДЕН“

  • Донедавни командант Ваздушно-космичких снага РФ најавио да ће његова земља ради тога у Сирији оставити и зенитне ракетне системе С-400

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе покушавају да сакрију последице операције своје коалиције против Исламске државе у сиријском граду Рака - упозорио је стални представник Москве у Савету безбедности Василиј Небензја.

        „Сада САД и њихови главни савезници предузимају мере - укључујући и мере у информативном простору - срачунате на прикривање тешких последица те своје војне операције“ - нагласио је Небензја.               

        Додао је да велику бригу изазива хуманитарна ситуација настала после дејстава америчке коалиције.

        Портпарол Министарства одбране РФ, Игор Конашенков, претходно је изјавио да су Американци избомбардовали и разорили Раку као што су Дрезден у Другом светском рату.

        Русија је у Савету безбедности УН, иначе, званично упозорила да су постале недопустиве „хуманитарне прекограничне операције које се изводе мимо власти у Дамаску“.

        Небензја је указао да су такве операције проблематичне пре свега због одсуства „неопходног мониторинга“, али и зато што нарушавају сувернитет Сирије.

        Додао је да највећи део те помоћи завршава у областима које су под контролом терориста и наоружане опозиције.

        Индикативно је да је истовремено председник спољнополитичког комитета горњег дома руског парламента - генерал Виктор Бондарев - изјавио да се Русија категорички против намери Сједињених Држава да своје трупе задрже у Сирији и након уништења Исламске државе и да на тај начин остваре доминацију у ваздуху у целом региону.

        Генерал је донедавно био командант Ваздушно-космичких снага РФ, а додатно је истакао:

        „Сви су свесни да би Американци после одласка нашег војног контингента из Сирије имали пуну доминацију у ваздуху чак и без иједне ваздушне битке на само над Сиријом, него и над Ираком, Јорданом и Турском. Сиријска армија се не може носити са Американцима. Без подршке наших Ваздушно-космичких снага - САД ће измислити милион оправдања да ударе по сиријској армији. Посегнуће опет за хемијским нападима на цивиле или такозвану умерену опозицију“.

        Бондарев је - управо у овом контексту - најавио да ће руски зенитни ракетни системи С-400 остати у Сирији.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари