Фрадков: Reuters је објавио лаж да је РИСИ разрадио стратегију за уплитање РФ у америчке изборе

„СВЕ НАВОДИ НА ПОМИСАО ДА РУСКИ ИНСТИТУТ ЗА СТРАТЕШКА ИСТРАЖИВАЊА НЕКОМЕ ПОЧИЊЕ ДА СМЕТА“

Михаил Фрадков

  • „Изгледа да аутори те измишљотине нису у својој конспиролошкој свести баш добро увезали реалне околности са себи драгим фантазијама, а хтели су да поново скрену пажњу на тему „учешћа“ Русије у предизборној кампањи у САД која је већ нестајала из интересовања јавности“
  • „Могло би се на ово и уопште не реаговати и третирати га као напор да се РИСИ промовише у време реорганизације која је у Институту управо у току. Међутим, ни реклама заснована на дезинформацији није оно што бисмо хтели да имамо у својој активи“

        ДИРЕКТОР Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) Михаил Фрадков одбацио је оптужбу које је објавила британска новинска агенција Reuters да је РИСИ наводно разрадио стратегију за уплитање Русије у америчке председничке изборе одржане прошле године.

        У специјалној изјави директора РИСИ додатно се указује и наглашава:

        „Изгледа да аутори те измишљотине нису у својој конспиролошкој свести баш добро увезали реалне околности са себи драгим фантазијама, а хтели су да поново скрену пажњу на тему ,учешћа’ Русије у предизборној кампањи у САД која је већ нестајала из интересовања јавности. Покушај да се у то увуче РИСИ као саучесник неуспешан је већ и по самој својој природи“.

        Фрадков је у наставку оценио: „Могло би се на ово и уопште не реаговати и третирати га као напор да се РИСИ промовише у време реорганизације која је у Институту управо у току. Међутим, ни реклама заснована на дезинформацији није оно што бисмо хтели да имамо у својој активи“.

        Додатно је објаснио: „И пре доласка у РИСИ, знао сам да је Институт аналитичка структура са ауторитетом и да у свом саставу има квалификоване стручњаке, али нипошто такве и ради тога да би - као што покушавају да му припишу - да би ,гурао’ у суштини унапред припремљене информационе операције. У ово сам се уверио и када сам у РИСИ дошао у статусу његовог директора“.

        Фрадков је уверен: „На жалост, све ме ово наводи на мисао да РИСИ почиње некоме да смета. За жаљење је ако је заиста тако. Дубинска аналитичка истраживања и на њима засноване прогнозе - у данашњој међународној ситуацији су, као никада, потребне свима. Тај посао ћемо за заинтересованим и одговорним колегама наставити“.

        Руска државна новинска агенција ТАСС - преносећи ове делове изјаве Фрадкова - указала је да је Руски институт за стратешка истраживања велики научно-истраживачки и аналитички центар, а да му је оснивач председник Руске Федерације.

        ТАСС прецизира да се РИСИ бави информационим опслуживањем Администрације председника РФ, Федералног собрања (парламента), националног Савета безбедности, апарата Владе РФ, министарстава и државних установа, односно да им обезбеђује експертске процене, препоруке и информационо-аналитичке материјале о питањима битним за националну безбедност и односе Русије са другим земљама.

        Поврх свега овога, РИСИ анализира и прогнозира трендове у политичким и социјално-економским процесима на глобалном и регионалном нивоу, истражује могуће путеве за очување стратешке стабилности у новим геополитичким условима и оцењује факторе стратешког ризика, разматра начине решавања кризних ситуација које представљају претњу глобалној и регионалној стабилности.

        Још, наравно, велику пажњу поклања борби са тероризмом.

        Директор РИСИ је бивши премијер РФ и бивши шеф Спољне обавештајне службе РФ Михаил Фрадков.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари