Думи поднет нацрт закона о „поновном сахрањивању“ Лењиновог тела

ИНИЦИЈАТОРИ: ПО ТРИ ПОСЛАНИКА ВЛАДАЈУЋЕ ЈЕДИНСТВЕНЕ РУСИЈЕ

И ПАРТИЈЕ ЖИРИНОВСКОГ

  • Не крију да им је важно да се установи законска обавеза „поновног сахрањивања“, а одлуку када и како да се то уради - препуштају Влади РФ
  • Иницијатори су се позвали на позицију Руске православне цркве која је још раније објавила: „Нема сумње да посмртне остатке В. И. Лењина треба предати земљи. Са тим се касни четврт века“. Подсетили су и на упозорење Владимира Путина да поводом Лењина не треба чинити ништа што би довело до подела у друштву

        ПОСЛАНИЦИ двеју руских партија - Либерално-демократске партије (Владимира Жириновског) и владајуће Јединствене Русије - поднели су Државној Думи на разматрање нацрт закона о изношењу балзамованог тела Владимира Лењина из маузолеја на Црвеном тргу и његовом сахрањивању на другом месту.

        Нацрт су заједно поднели либерал-демократе Иван Сухарев, Владимир Сисоев и Александр Курдјумов и посланици владајуће ЈР Јевгениј Марченко, Александар Бриксин и Виталиј Бахметјев.

        Њиховим нацртом предлажу се измене и допуне у закону о сахранама и предлаже се увођење термина „поновно сахрањивање“.

        У образложењу иницијативе и нацрта законских промена наглашава се:

        „Поновном сахрањивању подлежу посмртни остаци Владимира Иљича Уљанова (Лењина). Начин поновног сахрањивања, рок и место где ће бити сахрањен одредиће Влда РФ“.

        У образложењу се додатно указује да се о поновном сахрањивању Лењина разговара још од почетка 80-их година.

        Иницијатори признају да им је намера да озаконе саму неопходност изношења Лењиновог тела из маузолеја и његовог „поновног сахрањивања“ и да намерно нису предлагали никакав рок - да би Влади РФ оставили могућност да га одреди „имајући у виду политичку ситуацију, социјално расположење и мишљења свих заинтересованих страна“.

        Позвали су се на позицију Руске православне цркве која је још раније објавила: „Нема сумње да посмртне остатке В. И. Лењина треба предати земљи. Са тим се касни четврт века“.

        Подсетили су и на упозорење Владимира Путина да поводом Лењина не треба чинити ништа што би довело до подела у друштву.

        Одмах су додали и своју процену: „Лењиново тело није ни симбол епохе, ни симбол обједињавања нације“.

        Према анкетама, већина грађана Русије је за „поновно сахрањивање“, а унутар ње - 60 одсто за „предају Лењиновог тела земљи“.

        Безмало четвртина (24 одсто) сматра да треба још сачекати: да са животне сцене сиђу генерације којима је Лењин драг...

        Иначе, један од иницијатора нацрта - Иван Сухарев - сматра да би маузолеј требало уклонити са Црвеног трга, пренети га на неко друго место и од њега направити - „Лењинов музеј“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари