Дума ће затражити да се истражи деловање снајпериста у Кијеву

ПРЕМА ПОДАЦИМА МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА УКРАЈИНЕ, У КИЈЕВУ ЈЕ СНАЈПЕРИМА УБИЈЕНО ПРЕКО 90 ЉУДИ, А ОКО 700 РАЊЕНО

  • Очекивана реакција Москве на открића из пресретнутог разговора између Кетрин Ештон и министра иностраних послова Естоније Урмаса Паета

          РУСКИ депутати (посланици доњег дома парламента) планирају да испитају чињенице из телефонског разговора високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и министра иностраних послова Естоније Урмаса Паета, чији се снимак појавио на интернету.

          Депутати припремају захтев ЕУ за формирање комисије за истраживање убистава на кијевском Мајдану и умешаности у то украјинске опозиције.

          По мишљењу руских посланика, изузетно је важно да се у најскорије време спроведе истрага, заједно с ЕУ, о кијевским снајперистима.

          Први заменик председника одбора Државне думе за међународне послове Леонид Калашњиков (КПРФ) сматра да је потпуно могуће да је пуцање у грађане и полицију било провокација антивладиних снага.

          „Русија би ускоро могла да предложи ЕУ спровођење заједничке истраге о пуцњавама у Кијеву - каже Калашњиков. - Време пролази, и што га више изгубимо, то је вероватније да ће криминалци и убице избећи одговорност. Видимо да нелегитимна власт у Кијеву не намерава да се позабави делима снајпериста. Они, напротив, свесно одуговлаче, што наводи на одређене закључке“.

          Подсетимо, у интернету се појавио снимак разговора високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и министра иностраних послова Естоније Урмаса Паета, који се, како пише у опису, нашао у рукама припадника Службе безбедности Украјине.

          Током разговора Ештонова и Пает размењују утиске о ситуацији о Украјини, а Пает додаје да су снајперисти који су пуцали у Кијеву повезани с вођама Мајдана.

          У разговору он истиче да сви докази које је видео указују на то да су и демонстранти и припадници полиције убијени из истих снајпера.

          МИП Естоније је касније потврдио аутентичност снимка. Европска страна је одбила да да било какав коментар.

          Према подацима Министарства здравља Украјине, у Кијеву је снајперима убијено преко 90 људи, а око 700 рањено.   

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари