Дугин: Западна Европа преживљава свој залазак, она је на плану интелекта веома слаба

НЕКИ ГА НА ЗАПАДУ НАЗИВАЈУ „ПУТИНОВИМ МОЗГОМ“, А ДРУГИ - „ПУТИНОВИМ РАСПУЋИНОМ“

Александар Дугин

 • Проблем Запада и јесте у томе што је престао да верује у идеје. Постоји духовни свет у којем циркулишу идеје, а Запад је престао да га признаје
 • „Данас се Западна Европа нашла у замци... Пројекат либералне модернизације води ослобађању личности од свих веза са друштвом, одвајању од духовне традиције, породице, па и самог човечанства. Либерализам ослобађа личност свих ограничења, чак и од полне припадности. Доћи ће дан када ће је ослободити и од саме људске природе...
 • Европски управљачи не могу да зауставе тај процес, могу само да га настављају: све више имиграната, све више феминизма, све отвореније друштво, све више гендера - то је непоколебљива линија европске елите. Она не може променити тај курс, а што више времена пролази - све више људи се са њим не слаже
 • Либералне елите желе да Европа изгуби своју самобитност и то реализује преко имиграционе и гендерне политике. Европа на тај начин губи свој утицај и своју унутрашњу природу. Европа је веома слаба на плану интелекта. Она је и културно слаба
 • Ми, Руси, потражили смо надахнуће у руској самобитности и схватили да су разлике између нас и Запада - разлике између католицизма и православља, између протестантизма и православља. Ми, Руси, наследници смо римске, грчке, византијске традиције јер чувамо верност духу древног европског хришћанства

Пише: Ђулио МЕОТИ, Il Foglio

        ЕВРОПА и Сједињене Државе често су Александру Дугину враћале мило за драго.

        Пре годину дана чувеног руског политиколога нису пустили у Грчку у коју је допутовао заједно са патријархом Кирилом ради конференције на Светој Гори.

        Дугин је бо заустављен у аеродрому Солуна, где му је саопштено да му је забрањен улазак у земље ЕУ.

        Годину дана раније је Министарство финансија САД ставило Дугина на списак грађана РФ против којих су уведене санкције због кризе у Украјини. Месец касније је против Дугина санкције увела и Канада.

        О њему су писали сви: од магазина Foreign Policy, који га је назвао „Путиновим мозгом“, до листа Sole 24 Ore који га је прогласио пре недељу дана за „Путиновог Распућина“.

        Дугин је син совјетског функционера, био је 80-их година дисидент и Јељцинов противник.

        Он је руски мислилац којег је аустралијски часопис Quadrant назвао „савременим свесним безумником који има доступ великој политици“.

        Његову књигу „Основе геополитике“ користе на војним академијама.

        Дугин је непрекидно на екрану телеканала „Царград“ (кремаљски патриотски канал, који финансира милијардер Константин Малафејев), а када је Турска оборила два руска авиона, Дугин је искористио своје везе у Анкари да помогне Путину да нормализује односе са Ердоганом.

        Филозоф подржава такође везе са политичарима по целој Европе, на пример - у Грчкој је у веома добрим односима са министром иностраних послова Никосом Коцијасом (Nikos Kotziás).

        Стиче се утисак и да има контакте и са Стивом Беноном (Steve Bannon), десном руком Доналда Трампа.

        Дугин је дао овај ексклузивни интервју Foglio, да би разјаснио не само своје идеје, него и погледе на свет којима се руководи путинска Русија.

        • Колико сте блиски Путину?

        „Тешко је на то питање одговорити јер ја нисам близак Путину колико неки сматрају, али су многе идеје из мојих филозофских радова у политици значајно утицале на Путина. Само, не треба то преувеличавати, чак и ако су моје идеје знатно утицале на председника. Идеје имају сопствену судбину јер могу утицати на логику политике и на историју. Идеје живе свој живот... Проблем Запада и јесте у томе што је престао да верује у идеје. Постоји духовни свет у којем циркулишу идеје, а Запад је престао да га признаје“.

        • Како сте дошли до неприхватања европске културе које је надахнуло Путина?       

        „Данас се Западна Европа нашла у замци савремености и постсавремености. Пројекат либералне модернизације води ослобађању личности од свих веза са друштвом, одвајању од духовне традиције, породице, па и самог човечанства. Либерализам ослобађа личност свих ограничења, чак и од полне припадности. Доћи ће дан када ће је ослободити и од саме људске природе...

        Европски управљачи не могу да зауставе тај процес, могу само да га настављају: све више имиграната, све више феминизма, све отвореније друштво, све више гендера - то је непоколебљива линија европске елите. Она не може променити тај курс, а што више времена пролази - све више људи се са њим не слаже. То наилази на контрареакцију која је у Европи све јача, а елита жели да је заустави путем демонизације Русије...“                

        • У Москви је Трампова победа дочекана благонаклоно...

        „Трамп је донекле изменио ово стање ствари, па је Европа сада у изолацији. Ипак, Русија је данас непријатељ Европе број један јер наш председник не прихвата њену постсавремену идеологију. Ми смо у идеолошком рату, само што сада више није рат између комунизма и капитализма, него између либералних политкоректних елита - глобалистичке аристократије - и оних који, као Русија и Трамп, не прихватају ту идеологију. Западна Европа преживљава свој залазак, она губи своју самобитност, а то није последица природних већ идеолошких процеса.

        Либералне елите желе да Европа изгуби своју самобитност и то реализује преко имиграционе и гендерне политике. Европа на тај начин губи свој утицај и своју унутрашњу природу. Европа је веома слаба на плану интелекта. Она је и културно слаба. Довољно је бацити поглед на то како се у европској журналистици и култури разматрају проблеми Европе.

        Ја Европу више не препознајем. Европска мисао је на невероватно ниском нивоу. Европа је била постојбина логоса, интелекта и мисли, а данас се претворила у сопствену карикатуру. Њу је немогуће исцелити зато што њене политичке елите не дозвољавају да се то уради. Европу ће све више раздирати противречности, она ће постајати све тупља. Руси морају спасити Европу од либералне елите које је сада разара“.

        • Ситуација у Украјини није разрешена, али зар Русија није дужна да се приближи Европи, како се сматрало након краха комунизма?

        „Русија је посебна, православна цивилизација. Европа и Русија имају неке заједничке црте. Али, после краха комунизма, када се Русија приближила Западу, ми смо схватили да је Европа већ престала да буде Европа, да је постала пародија на слободу, да трули у свом постмодернизму. Нама тај Запад више нам није био потребан као пример за подражавање.

        Зато смо надахнуће потражили у руској самобитности и схватили да су то разлике између католицизма и православља, између протестантизма и православља. Ми, Руси, наследници смо римске, грчке, византијске традиције јер чувамо верност духу древног европског хришћанства.

        Русија може бити тачка ослонца за долажење Европе себи.

        Ми, Руси, већи смо Европејци него сами Европејци. Ми смо хришћани и наследници грчке филозофије“.

Русија је са Путином и јака и слаба јер он није институционализовао своју идеолошку линију

 

        ПРОБЛЕМ Русије је и у нашој снази и у нашој слабости. Путин гарантује Русији очување суверенитета и идентитета, као и враћање на међународну сцену велике Русије. Али, ми смо и слаби зато што Путин представља самог себе јер још није успео створи наслеђе које би гарантовало опстанак његовог разумевања Русије. Док је Путина, Русија има наду да ће бити моћна, али је Путин и проблем, зато што није институционализовао своју идеолошку линију. Русија је данас Путиноцентрична“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Драган Ђорђевић's picture
Драган Ђорђевић 15:21 14.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

"зато што није институционализовао своју идеолошку линију".
Констатација која је већини мислећих била одавно јасна. Од Дугина сам очекивао макар предлоге решења. Мислим да не постоји једна идеја чијим би слеђењем Русија добила стабилност. Мислим да ће мо се сложити да је за сваку организацију најопаснија ствар корупција. У борби против ње нема много успеха. Извор снаге те корупције су неформалне групе у обавештајно - безбедносним структурама. Те структуре блокирају све покушаје да се донесу и спроводе добра законска решења. Сигуран сам да је и Дугин овога свестан. Ако ни он не сме да покрене хајку на њих то значи да су много моћни и да још није дошло време да се сузбију. Надам се да ће Путин знати да, после истека свих својих мандата, на своје место постави правог човека.

Slobodanka's picture
Slobodanka 23:39 14.03.2017.

 • +2
Voting is closed.

Dugin i ne može da Vam da sada taj odgovor, jer na to treba da odgovore i praktičari. Oni su sad na potezu. Da bi se dobre ideje dalje instituicionalizovale treba i praksa koja to ohrabruje. Rusija ima proizvodjače ideja kao što su Dugin, Karganov i drugi, ali Rusija u praksi sada radi na snaženju celokupnog društva i života gradjana i ekonomije i privrede. Tu ima više zadataka i nije jednostavno sve to uskladiti i postići, a za to im treba i neko vreme. Kad proizvodjači -praktičari u svom poslu malo odmaknu i pokažu se osetniji rezultati tek onda može da se pristupi daljoj i ozbiljnijoj institucionalizaciji ideja.

Sloba's picture
Sloba 21:13 14.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

Nije Putinov posao da institucionalizuje svoju ideolosku liniju. Osim toga, on sada nema ni vremena za to.
To je posao upravo onih koji su kao Dugin. Zato, umesto da mrci muda mogao bi da poradi na istitucionalizaciji Putinove vizije Rusije.

Dodatak:

(Socijalista) Duci Simonovic o (cetniku) Zoranu Đinđiću: https://www.youtube.com/watch?v=Ailxz1XUBPE

dragisa's picture
dragisa 23:01 14.03.2017.

 • +2
Voting is closed.

Дали ће имати времена за институализацију? Видећемо
Путин се определио за подизање руске економије. Стварајући руску елиту која мора бити одвојена од западне, он у ствари врши институализацију.
Елита је та која има велико парче моћи и без ње и њене спонтане реакције Путин неће моћи да промени културни курс.
Народ је увек и спонтан али и манипулативан.
Елита је та која реализује идеје и опредмећује их.
И за њу као и за народ је потребно време а највише санкције, које повлаче црту између руске и западне елите.
Њиховим одвајањем и спречавањем контаката може да се спречи преношење заразе хедонизма и дегенеризма са запада на Русију.
Када се створи ново здраво подмлађено елитно језгро које се културолошки не ослања на западну трулеж, биће створен предуслов за институционализацију.
А после тога и напад на европске западне труле идеје, здравим и за обичан народ препознатљивим културолошким формама живота.

Тиме ће се подвући црта мејнстрим варијанте златне милијарде због које је све и почело међу западном елитом.

Драган Ђорђевић's picture
Драган Ђорђевић 13:47 15.03.2017.

 • +2
Voting is closed.

"Стварајући руску елиту која мора бити одвојена од западне, он у ствари врши институализацију".
Како одвојене? Вароватно мислите идеолошки јер би економско одвајање значило и економску изолацију Русије.
Можда ће Запад успети да заузда банкстере. Од успеха тог подухвата много зависи стабилност, па и сам опстанак човечанства. После тога би и руски банкстери и либерали били лакше зауздани. После банкстера би и остали богаташи били лакше зауздани. Када кажем "зауздани" мислим на приморавање да поштују законе који би били донети у интересу државе и грађана а не само у интересу богаташа. Овде је реч "само" кључна јер се богаташима мора омогућити да зарађују од посла којим се баве.
Можда ће Русија предузети тај корак- зауздавање, пре Запада. Плашим да би то довело до "зауздавања" какво се десило 1917. Да би се нешто зауздало мора прво да буде снажно и здраво а руска привреда још није довољно ни снажна ни здрава.
Изгледа да је, као и увек, кључан фактор време, то јест прави тренутак за поједине потезе. Млади и необавештени би желели све и одмах. Надам се да ће Путин или његов наследник знати да препознају прави тренутак за праве потезе.
Кроз историју, судбине царстава су зависиле од способности царева да схвате потребе времена и повлаче праве потезе у правом тренутку. Ништа није другачије ни данас. Запад и јесте у кризи јер неолиберализам, који се своди на власт банкстера, није право решење а Запад нема цара који би знао и могао да спроведе промене. Да ли ће Трамп бити тај цар?
Русија и Кина имају своје цареве. То је њихова предност у овом времену брзих промена кроз које пролази човечанство. Надам се да ће поново исток бити лучоноша у кретању човечанства напред. Али напред и у духовном и у материјалном смислу.

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 14:56 15.03.2017.

 • +2
Voting is closed.

Djordjevicu,

imao je zapad careva i mudraca koji su mislili da sve mogu da rese, ali to je model koji je prevazidjen. Pogotovo danas kada svako zeli da ima svoj deo suvereniteta. Pogledajte, samo na ovom portalu koliko se psuje na Vucica, a podrzava se Putin. A sta bi bilo da Vucic pocne da vlada kao Putin. Lepo je to Putin zamislio narodno jedinstvo da bude i elita da budu njegovi prijatelji i da narod sve to prihvati. E, ali nece svi to tako u tome je problem.
Sta je falilo Putinu da je 2008 dozvolio demokratiju i mozda cak i otisao sa vlasti. Danas bi bio legenda jel tako ? Malo morgen. Jer on je od pocetka bio nista drugo nego deo Jeljcinove oligarhijske elite. Jedino sto je Jeljcin imao cenu nafte 20, a Putin 120, a sad je Putinu 40 pa cemo da vidimo sta ce biti. Bas me zanima.

Драган Ђорђевић's picture
Драган Ђорђевић 16:18 15.03.2017.

 • +2
Voting is closed.

Пошто ми се лично обраћате ево одговарам Вам. Немам времена а нема ни потребе да побијам све полуистине којима се служите. Ја ваше коментаре обично не читам. Ово је изузетак јер сам видео своје име непосредно испод свог коментара.

Adios Amigos's picture
Adios Amigos 21:05 15.03.2017.

 • +2
Voting is closed.

haha, putinashu pa nije dovoljno reci to sto ti pricas to je neistina. treba to i dokazati.

dragisa's picture
dragisa 17:41 15.03.2017.

 • +3
Voting is closed.

Задовољство ми је да се укључим у полемику ако већ није касно.
Господине Драгане- мислим да један мудрац или цар, ма колико био моћан, није у стању да сам мења правила друштва којим управља. За то му је потребно друштвено политичко тело и то прилично масовно.
Оно претставља нервни систем друштва. Хијерархијски се протеже од цара па до најниже рангираног поданика у друштву.
Да би то тело имало извршну власт мора имати и практичну моћ.
Практична моћ се обезбеђује или добијањем одозго од цара или сопственом пословном афирмацијом јер је новац најпрецизнији показатељ вредности сваког појединца према друштву у целини, за дато време и околности.
Такви људи чине економску елиту и веома су способни. Између њих се ствара хијерархија на чијем челу се јавља један од њих.
Таква структура друштва се показала за 20. век најбољом опцијом. Формирала се под називом демократија. О њима мислим веома лоше јер су већ остигли свој историјски зенит.
Показатељ тога је хедонизам од кога пати цело западно друштво.
Када један облик организације почне да пропада због социјалистичких идеја, братства и једнакости међу људима( јер људи нису једнаки по способностимаи потребна им је стална стимулација да би радили) неопходан је други облик у виду другуг друштва и такмаца који ће угрозити пропадајуће и преузети иницијативу.
То су ратови и човечанство се од свога настанка тако развијало.
Цар мора да има пандам моћи у друштвеној елити јер онда сви стреме истом циљу у међусобној борби за моћи.У противном цар ће бити сам и управља ће друштвом застрашивањем, без стимулације чланова. Брзо ће га уништити способније друштво.
Зато мислим да Путин треба да одвоји културолошки и физички елиту коју ствара, да се не би утопила у масовну и моћну западну, која би тако продужила агонију за извесно време. Тада би је вероватно Кинези, у неком рату ликвидирали.
Драго ми је да се у дискусију укључио Амиго и волео бих да то ради чешће. Разговор са истомишљеницима би могао бити и досадан.
Поздрав за пријатеље са портала.

Додај коментар