Делегација Мионице у Калуги - да би „узела мустру” за реконструкцију Колубарске битке

ТАЈ РУСКИ ГРАД СПРЕМА РЕКОНСТРУКЦИЈУ ПРЕСУДНЕ БИТКЕ ИЗ 1480. СА МОНГОЛСКО-ТАТАРСКОМ ХОРДОМ

  • Председник општине Мионица, Бобан ЈАНКОВИЋ, поводом виђеног у Калуги, а видео је и музеј-диораму посвећен великом историјском догађају, рекао је: „Видели смо овде како се једна обимна реконструкција може практично реализовати. Видели смо добре идеје”

          ДЕЛЕГАЦИЈА Мионице боравила је у руском граду Калуги, где је присуствовала реконструкцији важног догађаја из руске истроије – Великог стајања на реци Угру.

          Та битка се одиграла 1480. године, а Мионица жели да од Калуге узме мустру за историјску реконструкцију Колубарске битке.

          Председник општине Мионица, Бобан Јанковић, поводом виђеног у Калуги, а видео је и музеј-диораму посвећен великом историјском догађају, рекао је:

          „Колубарска битка је донела прву победу у Првом светском рату нас Аустро-Угарском, Немачком и Италијом. Видели смо овде како се једна обимна реконструкција може практично реализовати. Видели смо добре идеје”.

          У руској реконструкцији код Калуге учествовали су активисти преко 300 војно-историјских клубова и различитих руских области. Користили су пиротехнику, а имали су на располагању и артиљерију од пре неколико векова и опрему попут војника из времена Великог стајања. Чак и 50 коња.

          Калушка рекоснтрукција је обухватила и живот ондашњих руских војника и татарско-конголске Орде, надметања војника, такмичења са учешћем коња, као и старинске забаве.

          Код Калуге ће 11. новембра – на дан Великог стајања– бити приређена права симулација те битке која је ондашњој Московској Руси обезбедила пуну независност и државни суверенитет.

          Преставници Мионице су после  данашње умањене реконструкције битке са Ђержинским рејоном Калушке области потрписали споразум о срадњи. Обухватнији од саме реконтрукције јер се тиче и економије, образовања, пољопривреде и клутуре.

          Јанковић и остали чланови делегације Мионице испричали су домаћинима како је и у којим условима српска војска у Колубарској бици разбила корпусе 5-те и 6-те аустроугарске армије под командом фелдмаршала Оскара Поћорека.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари