Брнабић на прослави 85 година Руског дома: Србија ће отворити свој културни центар у Москви

У БЕОГРАДСКОМ САВА-ЦЕНТРУ НАСТУПИЛИ И ЗНАМЕНИТИ ХОРОВИ ПЈАТНИЦКИ И АЛЕКСАНДРОВ

* Ана БРНАБИЋ: У историји словенских народа - Срби и Руси су показали највише сличности и међусобног поштовања. Пријатељство Срба и Руси живи дуги низ векова превазилазећи све препреке и искушења

* Амбасадор РФ Александар ЧЕПУРИН рекао да очекује да приликом посете Владимира Путина Србији буде потписан Споразум о оснивању Српског културног дома у Москви. Нагласиода је празник Руског дома "улепшала и данашња победа Србије у Дубуаију у Генералној скупштини Интерпола": „Сећам се да је 2015. године било слично гласање у Унеску и сада се свет променио и то на корист Србије"

* Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј истакао да су Руси Србима увек помагали кад је било најтеже, а кад нису били у прилици да то учине - нису им одмогли: „Црква жели да братски односи два народа трају док постојимо

_____________________________________________________________________________

         ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић синоћ је на обележавању 85 година постојања Руског дома у Београду најавила да Србија намерава да отвори свој културни центар у Русији.

         Премијерка је на церемонији у Центру "Сава" рекла да ће тај центар у Москви окупљати грађане Србије, као и све пријатеље и поштоваоце српске културне баштине.

         "Републику Српску, Србију и Русију повезује пријатељство и партнерство, а културни однос су свеобухватни и снажни", рекла е Ана Брнабић.

         Према њеним речима, у историји словенских народа Срби и Руси су показали највише сличности и међусобног поштовања.

         "Пријатељство Срба и Руси живи дуги низ векова превазилазећи све препреке и искушења ", казала је српска премијерка.

         Говорећи о примерима пријатељства руског народа према српском, Ана Брнабић је на стогодишњицу завршетка Првог светског рата посебно истакла жртву руског цара Николаја, коју "Срби никад неће заборавити".

         Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин рекао је да очекује да ће приликом посете председника Русије Владимира Путина Србији бити потписан Споразум о оснивању Српског културног дома у Москви.

         Он је истакао да је празник Руског дома "улепшала и данашња победа Србије у Дубуаију у Генералној скупштини Интерпола":

"Сећам се да је 2015. године било слично гласање у Унеску и сада се свет променио и то на корист Србије".

         Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј истакао је да су Руси Србима увек помагали кад је било најтеже, а кад нису били у прилици да то учине - нису им одмогли.

         "Црква жели да братски односи два народа трају док постојимо", рекао је патријарх Иринеј .

         Пре културно уметничког програма у Центру "Сава" прочитано је писмо руског патријарха Кирила у којем захваљује Србији и српском народу на гостопримству и помоћи који су пружили избеглицама из Русије двадесетих година прошлог века.

         "У Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца нашло је уточиште више од 40.000 људи избеглих из Русије", навео је Кирил у писму мислећи на Русе отишле због грађанског рата након Октобарске револуције.

         Обележавање 85 година постојања Руског центра за науку и културу, познатијег као Руски дом, настављено је гала концертом на којем су наступали познати хорови Пјатницки и Александров.

         Оснивање Руског дома иницирали су емигранти из Русије по доласку у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, уз подршку краља Александра И Карађорђевића и тадашњег патријарха Варнаве.

         Аутор архитетконског пројекта здања је Василиј Фјодорович Баумгартен војни инжењер, генерал-мајор Беле гарде и Војске Краљевине Југославије.

         Здање је отворено 1933. под називом Руски дом Императора Николаја Другог, касније је преименован у Дом Совјетске културе, а од 1994, носи садашње име.

         То је и први Руски дом у Европи.

         Академски ансамбл песама и игара Руске армије Александров основан је 1928. Парк испред споменика цару Николају Другом Романову, у центру Београда, носи име овог хора у знак сећања на његове чланове страдале пре две године у авионској несрећи.

         Хор Пјатницки основао је 1911. водећи истраживач, сакупљач и популатор руског народног стваралаштва Митрофан Јефимович Пјатницки.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари