У Русији ће ускоро за руковођење „непожељном НВО“ моћи да се добије и шест година затвора

У ДРЖАВНУ ДУМУ СТИГАО НАЦРТ ЗАКОНА КОЈИ ТО ОМОГУЋАВА – ПОДРЖАЛА ГА И ВЛАДА РФ

* За учешће у раду таквих НВО биће могуће и новчано кажњавање са 300 до 500 хиљада рубаља и казна затвора од једне до четири године. Са могућим лишавањем права на бављење одређеним пословима до 10 година

* Иницијатори указали да су бројни држављани Русије похађали - у режији непожељних НВО - обуке за утицање на предизборне кампање, организовање масовних нереда и неовлашћених политичких акција са учешћем малолетника...

_____________________________________________________

       ГРУПА посланика Државне думе – доњег дома руског парламента - представила је текст закона о кривичном кажњавању за учешће у активностима стране или међународне невладине организације која је проглашена за непожељну у Руској Федерацији.

       У образложењу текста нацрта закона су навели:

       „Предлажемо измене и допуне Кривичног закона Руске Федерације ради увођења кривичне одговорности за учешће у активностима и за управљање активностима стране или међународне невладине организације која је у законској процедури проглашена за непожељну. Претходно прекршајно кажњавање таквих лица не треба да буде предуслов за кривично гоњење“.

       Према тексту нацрта, учешће у раду такве НВО треба да се кажњава новчано са 300 до 500 хиљада рубаља или у суми прихода осуђениог на 2-3 године затвора, или казном затвора од једне до четири године са могућим лишавањем права на бављење одређеним послом до 10 година.

       Нацрт предвиђа и могућност принудног рада од 360 сати до четири године.

       Иницијатори су предложили за чланове руководстава непожељних НВО до 480 сати принудног рада, односно - казну затвора од две до шест година.

       Иницијатори су чланови комисије Думе за истраживање мешања страних држава у послове Руске Федерације, на челу са њеним председавајућим Василијем Пискаревом.

       Влада Руске Федерације дала је позитивно мишљење о предложеном нацрту закона.

       Укључујући и препоруку иницијатора да блокирање активности непожељних НВО и утицања на социјалне и политичке институције и процесе у руском друштву буде један од приоритета у деловању државних органа.

       Иницијатори су као чланови поменуте комисије утврдили да су бројни држављани Русије похађали обуке о утицању на предизборне кампање, организовању масовних нереда и неовлашћених политичких акција са учешћем малолетника.

       Све то у режији непожељних НВО...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари