У Русији ће организаторе политичких скупова финансираних из иностранства чекати до 10 година затвора

СПРЕМА СЕ ЗАКОН КОЈИ ЋЕ ТО ОМОГУЋИТИ АКО НА ЊИМА ДОЂЕ ДО МАСОВНИХ НЕМИРА И НАСИЉА

Кадар са насилног протеста на Мањежном тргу у Москви 2010.

        ГРУПА посланика Државне Думе - доњег дома парламента Русије – покренула је `законодавну иницијативу` да се у закон о одговорности за страно финансирање политичких активности укључи `отежавајућа околност`.

        Један од подносилаца иницијативе, члан думског одбора за законодавство Јевгениј Марченко, открио је да он и његове колеге предлажу да се створи законска могућност да кључни актери политичких манифестација финансираних из иностранства – уколико на њима дође до масовних немира, сукоба и насиља –могу да буду осуђени до десет година затвора.

        Марченкова група поднела је нацрт закона којим је предложено успостављање додатних основа за ликвидацију политичких странака, у којем се посебно разрађује могућност да су странке, њихове изборне кампање и кандидати финансирани из иностранства.

        Тим нацртом су иницирали увођење затворске казне за функционере странака које примају финансијска средстава из иностранства.

        Марченко посебно наглашава: „Желимо увођење кривичне одговорности за страно финансирање политичких активности, са могућом осудом до пет година затвора. А ако је постојало страно финансирање, па још дошло до нереда и насиља – до десет година затвора“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари