Шојгу Каменосу: НАТО узео курс на милитартизацију европског континента

МОСКВА МОЖЕ НАПРАВИТИ ОДБРАМБЕНЕ ПОЈАСЕВЕ ОКО СОЧИЈА И УЗ ГРАНИЦУ СА УКРАЈИНОМ

* Заменик шефа руске дипломатије Александар ГРУШКО изјавио да НАТО својим настојањима да `обузда Русију` враћа Европу у време Хладног рата и провоцира нову трку у наоружавању

___________________________________________________________________________

         РУСИЈУ забрињава курс НАТО усмерен на милитартизацију европског континента – изјавио је Сергеј Шојгу.

         Он је на почетку разговора у Москви са грчким колегом Паносом Каменосом додатно указао:

          „Са забринутошћу пратимо курс НАТО срачунат на активну милитаризацију Европе. Видимо и какве напоре алијанса предузима да би привукла нове државе чланице. Имам пре свега у виду Балкан“.

         Није сигурно случајно што је у исто време директор департмана за европску сарадњу Министарства иностраних послова Русије Андреј Келин у дебатном клубу "Валдај" открио да Москва – због НАТО - озбиљно размишља да направи одбрамбени појас код Сочија иако ће за њега бити потребни, како је рекао, колосални ресурси.

         Објаснио је да ће увлачење Украјине и Грузије у НАТО  приморати Русију на јачање одбране:

         „За нас ће то бити велики војни и економски проблем. Мораћемо да изградимо одбрамбени појас у близини наше треће престонице — Сочија“.


         Додао је да ће Русија и уз гранису са Украјином у том случају морати да изгради додатне одбрамбене линије.

         Келин, иначе,сматра да је мало вероватно да ће Украјина и Грузија ступити у НАТО у блиској будућности.

         „Међутим, ако наши западни партнери — који то више нису — ипак крену путем изазивања даље конфронтације, наравно, то се може без сумње десити. А на то се морамо озбиљно припремити", био је јасан Келин.

         Једнако није случајно ни што је заменик шефа руске дипломатије Александар Грушко изјавио да НАТО својим настојањима да `обузда Русију` враћа Европу у време Хладног рата и провоцира нову трку у наоружавању.

         Грушко је додао да нормалних односа између Русије и НАТО неће бити ако се западна војна алијанса не одрекне „курса на конфронтацију“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари