Русија уложила милионе долара у обнову палате у Царском селу у којој је живео Николај Други

ИЗГРАЂЕНА ЈЕ КРАЈЕМ 18. ВЕКА ЗА ИМПЕРАТОРА АЛЕКСАНДРА ПРВОГ, ЗАТО СЕ И ЗОВЕ АЛЕКСАНДРОВА ПАЛАТА

* Прве просторије које ће опет бити отворене за јавност су собе цара и царице и царско купатило дизајнирано у маварском стилу

_______________________________________________________________

        АЛЕКСАНДРОВА палата, последње стално пребивалиште руског цара Николаја Другог и његове породице, поново ће бити отворена за јавност следећег љета, након обнове вредне више милиона долара, објавиле су руске власти.

        Ова палата је међу најбољим радовима талијанског архитекте Ђакома Кваренгиа, изграђена је крајем 18. века за цара Александра Првог, а 1905. постала је стална резиденција последњег руског цара.

        Смештена је на рубу бивше царске престонице Санкт Петербурга, а обнова је почела 2012.

        Прве просторије које ће опет бити отворене за јавност су собе цара и царице и царско купатило дизајнирано у маварском стилу.

        Александрова палата посебно је место, каже Олга Таратјанова, директорка музеја у Царском селу и објашњава да је изграђена искључиво за приватни живот царске породице.

        За разлику од других палата, у Царском селу где су били летњиковци Романових, Александрову палату нису уништили нацистички војници током Другог светског рата. Служила им је као војно заповедништво и затвор. У дворишту је било гробље СС-оваца.

        Из ове су палате цар Николај и његова породица протерани у Тобољск у Сибиру у августу 1917. године. Касније су сви одведени у Јакетеринбург где су их погубили бољшевици.

        (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари