„Русија мајка, Украјина – маћеха“ – Путин на Криму поводом првог јубилеја његовог повратка матици

ПОЛУОСТРВО БИЛО ПАТУЉАК У ПРОИЗВОДЊИ СТРУЈЕ, А ПОСЛЕ ПЕТ ГОДИНА ИМА - И ЗА ИЗВОЗ

ВЛАДИМИР Путин борави на Криму где учествује у свечаностима поводом петогодишњице повратка полуострва у састав матице – Руске федерације.

         Прво је – симболичним притиском на дугме – дао старт преласку две термоелетране - Балаклавске и Таврическе - на рад пуним капацитетом.

         Церемонији су присуствовали вице-премијер Дмитриј Козак, министар енергетике Александар Новак, председника крима Сергеј Аксјонов и генерални директор војне корпорације „Ростех“ Сергеј Чемезов.

         Путин је нагласио да је полуострву потребан електро-ресурс од 1000-1100 МВт, а да је са новом термоелелтраном дошао до нивоа  2070 МВт, па ће Крим – буде ли потребно – моћи и да извози струју областима на југу Русије.

         Руски лидер је нагласио да је Крим 2014-те производио једва160 МВт.

         Имајући и ово у виду, Аксјонов је нагласио да је Русија Криму „мајка“, а да је Украјина била – маћеха.

         Путин ће вечерас у Симферопољу, административном центру полуострва, присуствовати свечаностима поводом „историјског референдума“ одржаног 2014-те.

         Марианију: Русија је по производњи пшенице

            и свињског и пилећег меса прва у свету

         За време сусрета у Симферопољу са француским политичарем  Тијеријем Мариани – председником организације Фанко-руски дијалог – Путин је рекао да ће Москва укинути контрасанкције чим ЕУ  укине своје антируске санкције.

         Нагласио је притом: „Знам да то неће обрадовати наш аграрни сектор који је захваљујући санкцијама успео да вишеструко повећа производњу и освоји национално тржиште. Русија је по производњи пшенице већ прва у свету – испред САД  и Канаде. А прва је и по производњи свињског и пилећег меса. крећемо у освајање кинеског тржишта.“

         Оценио је да између РФ и Запада постоје ненормални економски и политички односи и да од санкција нико није имао користи осим руског аграра.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари