Путин и Лукашенко у Сочију: Русија помаже Белорусији са милијарду и по долара

МИНСК ДУГУЈЕ $18 МИЛИЈАРДИ – НАЈВИШЕ РФ И КИНИ И ЊИХОВИМ БАНКАМА

* Владимир ПУТИН: Ми смо за то да сами Белоруси мирно и без икаквих сугерисања и притисака споља, међусобном дијалогу нађу решења за своју ситуацију и заједнички одлуче како даље

* Александар ЛУКАШЕНКО позвао свог руског колегу да припреми Оружане снаге РФ за могућу спољну агресију: „Ако ван белоруских граница неко жели да се `почеше` -  можемо га `почешати` у било ком тренутку. Веома сам вам захвалан што сте показали да су границе Белорусије - границе наше Савезне државе“

__________________________________________________________________

       РУСИЈА ће Белорусији дати зајам од 1,5 милијарду долара – изјавио је Владимир Путин приликом састанка у Сочију са белоруским колегом Александром Лукашенком.

       Нагласио је да руски и белоруски министри финансија већ заједно раде на овом питању.

       Путин је потврдио да је Русија привржена свим споразумима закљученим са Белорусијом, укључујући посебно споразуме о ОДКБ и Савезној држави јер Москва на Минск гледа као на свог најближег савезника.

       Путин је посебно истакао да белоруски народ треба да сам, без икаквих спољних сугерисања и подстицаја, среди ситуацију у земљи.

       Додатно је указао: „Ми смо за то да сами Белоруси мирно и без икаквих притисака споља, међусобном дијалогу нађу решења за своју ситуацију и заједнички одлуче како даље“.

       Лукашенко се захвалио Путину на изнетим оценама и ставовима о унутрашњој ситуацији у Белорусији:

       „Ако ван белоруских граница неко жели да се `почеше` -  можемо га `почешати` у било ком тренутку. Веома сам вам захвалан што сте показали да су границе Белорусије - границе наше Савезне државе“.

       Лукашенко је позвао свог руског колегу да припреми Оружане снаге РФ за могућу спољну агресију, сугеришући: „Не осврћите се на ово што нам говоре!“.

       Прес-секретар руског лидера Дмитриј Песков рекао је раније у да ће током састанка Путин разговарати са Лукашенком о реструктурисањи државног дуга Белорусије према Руској Федерацији.

       Према подацима Министарства финансија Белорусије за јули 2020. године, спољни јавни дуг земље износио је 18 милијарди долара (раст до почетка године - 5,3%).

       Минск највише дугује Русији (влади и банкама) и Кини (банке).

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари