Прилепин: Руси су уман народ иако умне књиге чита до 300.000 људи

ПАМЕТНА И СЛОЖЕНА ЕМИСИЈА О БЕРИЈИ ПО ГЛЕДАНОСТИ НАДМАШИЛА И СЕРИЈЕ И ЗАБАВНЕ ПРОГРАМЕ

* Совјетски грађани – какви су били 1975-те – припадали су другој цивилизацији. Десетине милиона су гледале филмове Шукшина и Германа. Милиони су читали браћу Стругацки и Валентина Распутина. Пунили су стадионе да би слушали поезију. А данас се књига стихова штампана у 500 примерака продаје – годинама

* Ако желимо да наш народ буде умнији, на том се мора радити са државног нивоа. Смеће одасвуд мора бити уклоњено. Народу треба давати `свеже пециво` и `цеђене сокове`. Мора се све довести до тога да народ може да бира између доброг, одличног и вансеријског... Ако се то неће – воља нам. Главно је да себи не подилазимо

___________________________________________________________________

         Пише: Захар ПРИЛЕПИН

         РЕЖИСЕР Јуриј Биков написао је поводом свог новог филма који је слабо прошао код публике тужан пост на друштвеним мрежама. Иако га није оголио, у написаном се назире питање: где је нестао мој умни народ?

         Хајде да не подилазимо свом умном (не иронишем) народу.

         У Русији паметне књиге чита 200.000 људи. Можда 300.000. Још 300.000 чита чудовишне књиге због којих би боље било и да уопште не знају да читају.

         У Русији умну музику слуша такође око 300.000 људи. Добро, можда и целих 500.000. А 50 милиона слуша оно што би било боље и да не знају да постоји.

         У Русији умне филмове гледа 200-500 хиљада људи. Хајде да попустим: можда и цео милион. Остали не гледају умне филмове. Гледају глупе филмове.

         Па шта?

         У мом батаљону у Донбасу две трећине су били такви. Можда мало мање, али можда и мало више. А притом су били чудесни момци.

         Тако је и у мом родном селу. Тако је и у селу у којем сада живим.

         Наш огромни и умни народ ништа никоме није дужан.

         Ако желимо да наш народ буде умнији, на том се мора радити са државног нивоа.

         Смеће одасвуд мора бити уклоњено. Народу треба давати `свеже пециво` и `цеђене сокове`.

         Мора се све довести до тога да народ може да бира између доброг, одличног и вансеријског...

         Ако се то неће – воља нам. Главно је да себи не подилазимо.

         Совјетски грађани – какви су били 1975-те – припадали су другој цивилизацији. Десетине милиона су гледале филмове Шукшина и Германа. Милиони су читали браћу Стругацки и Валентина Распутина. Пунили су стадионе да би слушали поезију. А данас се књига стихова штампана у 500 примерака продаје – годинама.

         Све је то наша земља. Она зарађује лову на нашим глупостима и баналностима. Али, новац јој дајемо сами.

         P.S. Написано демантује то што је емисија „Часови руског. Берија“ имала највећи рејтинг гледаности од целе ноћне понуде на федералним тв-каналима. То је пример како паметна и сложена по форми историјска лекција надвладава серије и забавне емисије.

         А неки говоре да је народ лош. Не, он је веома добар..

         Најбољи, бар ја тако мислим.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари