Патрушев: САД у лабораторијама уз границу са Русијом и Кином праве биолошко оружје

ИЗРАЗИО ОЧЕКИВАЊЕ ДА ТО ШТО ЈЕ БАЈДЕН НАЗВАО ПУТИНА `УБИЦОМ` НЕЋЕ СПРЕЧИТИ ЊИХОВ СУСРЕТ

* Срекретар Савета безбедности РФ  Николај ПАТРУШЕВ изнео претпоставку да је Џон Бајден могао бити `навучен` да каже тако нешто без преседана

* Упитан да ли Русија има „црвене линије“, при чијем преласку би била спремна да отворено интервенише у оружаном сукобу у Украјини, Патрушев рекао: „Ми не кујемо такве планове, не. Али, пажљиво пратимо ситуацију. Према њеном развоју биће предузете сасвим одређене мере“

_____________________________________________________

       АМЕРИЧКИ председник Џозеф Бајден могао је бити `навучен` да Владимира Путина назове `убицом`. За то су могле бити особе које су заинтересоване за пораст тензија између САД и Русије, рекао је Николај Патрушев.

       Секретар Савета безбедности РФ додатно је објаснио:

       „Не може се искључити да су америчког председника на такву изјаву намерно испровоцирали кругови заинтересовани за растућу напетост у билатералним односима“.

Николај Патрушев

       У интервјуу московском дневном листу „Коммерсант“ додао је:

       „Бајденова изјава је без преседана. Не могу да се сетим ничег сличног, чак ни у  време сукоба између СССР и Сједињених Држава“.

       Патрушев је приметио да Русија не жели да та изјава америчког лидера искључи могућност састанка двојице шефова држава.

       Нагласио је да Русија не кује планове за интервенцију у оружаном сукобу у Донбасу, већ да ће предузимати „конкретне мере“ у зависности од развоја ситуације.

       Упитан да ли Русија има „црвене линије“, при чијем преласку би била спремна да отворено интервенише у оружаном сукобу у Украјини, Патрушев је рекао:

       „Ми не кујемо такве планове, не. Али, пажљиво пратимо ситуацију. Према њеном развоју биће предузете сасвим одређене мере. Иначе, тренутно заоштравање ситуације у Донбасу последица је озбиљних унутрашњих проблема у Украјини са којих власти на покушавају да скрену пажњу. У Кијеву решавају своја питања на рачун Донбаса, док капитал из земље већ дуго одлази у иностранство, економију и даље одржавају само неповољни инострани зајмови, остаци индустрије и остало Кијев странцима продаје, како сада говоре, по демократским ценама“.

       Патрушев је истакао и да Русија има добре разлоге да верује да Сједињене Државе развијају биолошко оружје у лабораторијама које се налазе у близини граница Руске Федерације и Кине.

       Навео је да се те америчке био-лабораторије углавном налазе на руској и кинеској граници.

       Патрушев је то назвао „чудном случајношћу“:

       „(Американци) тврде да су то истраживачки центри у којима они помажу локалним научницима да развију нове начине за борбу против опасних болести. Међутим, власти земаља у којима се налазе ти објекти немају стварну представу о томе шта се догађа унутар њихових зидова. Шта год Американци тврдили, чињеница је да те лабораторије највише подсећају на Форт Детрик у Мериленду где се већ деценијама раде на пољу војне биологије“.

       Директно упитан – желите ли ви то да каже да Сједињене Државе развијају „биолошко оружје“ у тим пограничним лабораторијама, Патрушев је био довољно јасан:

       „Имамо оправдане разлога да верујемо да је управо тако“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари