Медведев `нацртао` КАКО ће Украјина нестати као држава

ПРЕДВИЂА ДА ЋЕ ЗАПАДНЕ ОБЛАСТИ УКРАЈИНЕ АНШЛУСОМ СЕБИ ПРИКЉУЧИТИ СУСЕДНЕ ЗЕМЉЕ

Пољско виђење "стиснуте Украјине"

* Рачуна и са могућношћу да извесна „ничија” украјинска територија остане стиснута између Русије и западних области које су доспеле под суверенитет низа европских земаља. Па да та стиснута територија објави да наставља државност бивше Украјине и намеру да свим средствима поврати изгубљене земље. Наравно, само о земље које су ушле у састав Русије. Рат би се потом наставио јер би та територија ушла у ЕУ и НАТО

* За Русију најпожељнији сценарио описао овако: „Западне области Украјине придружују се једном броју земаља ЕУ. Народ централних и неких других области – користећи чл. 1 Повеље УН - проглашава своје самоопредељење приступањем Руској Федерацији. Москва се са тим саглашава, а сукоб се завршава солидним гаранцијама да се дугорочно неће поновити

__________________________________________________________

         ЗАМЕНИК председника Савета безбедности РФ Дмитриј Медведев поново је оценио да ће Украјина нестати као држава и објаснио како се то може догодити.

         „Недавно сам писао зашто ће Украјина нестати. Сада је време да се каже КАКО ће  нестати и колики је ризик од ширења сукоба у Европи и свету.

         Све ће зависити од тога којим путем ће ићи процес распада те умируће државе услед изгубљеног војног сукоба.

         Два су пута.

         Први је: кретање колосецима релативно споре ерозије украјинске државности са постепеним губитком преосталих елемената државног суверенитета.

         Други: тренутно урушавање са истовременим уништењем свих сегмената државности.

         После постепеног или убрзаног колапса вероватна су три сценарија:

         1. Западни региони Украјине прелазе под контролу једног броја држава ЕУ са накнадним „аншлусом“ тих земаља од стране тих држава. Истовремено остаје извесна „ничија” украјинска територија, која је стиснута између Русије и земаља које су доспеле под суверенитет низа европских земаља.

         Та стиснута територија објављује да наставља државност бивше Украјине, њен међународно-правни субјективитет и намеру да свим средствима поврати изгубљене земље. Наравно, радило би се само о земљама које су ушле у састав Русије.

         Истовремено, та „нова Украјина“ одмах изјављује жељу да уђе у Европску унију и НАТО, што се и дешава на средњи рок.

         Оружани сукоб се после кратког времена наставља, претварајући се у трајни, уз ризик да брзо прерасте у трећи светски рат.

         2. Украјина нестаје након завршетка наше специјалне војне операције у процесу њене поделе између Русије и низа држава ЕУ. Влада Украјине се формира у егзилу у једној од европских земаља.

         Конфликт се завршава разумним гаранцијама његовог необнављања у блиској будућности, али би остале терористичке активности украјинских нациста, који би били расејани на територији држава ЕУ које су добиле западноукрајинске земље.

         Ризик наставка сукоба или његове ескалације у светски рат у овом случају се може сматрати умереним.

         3. Све се дешава као у првом случају, али са супротним предзнаком. Западне области Украјине придружују се једном броју земаља ЕУ. Народ централних и неких других области – користећи чл. 1 Повеље УН - проглашава своје самоопредељење приступањем Руској Федерацији. Москва се са тим саглашава, а сукоб се завршава солидним гаранцијама да се дугорочно неће поновити.

         Других опција једноставно нема.

         Ово је јасно и онима на Западу којима је непријатно да то признају.

          Русија би могла да буде привремено задовољна другом опцијом, али јој је потребна трећа.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари