Лавров: Сједињене Државе настоје да изазову расколе у целом православном свету

„САД ВРШЕ ПРИТИСАК НА ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ БЛИСКОГ ИСТОКА И СЕВЕРА АФРИКЕ ДА ПРИЗНАЈУ ПЦУ“

Руску делегацију предводио Сергеј

Лавров, а грчку - Никос Дендијас

* Патријарх Кирил. „Руска црква не жели власт у православном свету. Желимо једино да сачувамо  канонски поредак. Ми не можемо да дозволимо да се у православљу појави нешто слично папизму, неки квазипапизам“

_______________________________________________________________________

        СЕРГЕЈ Лавров је оценио да Сједињене Државе настоје да изазову расколе у целом православном свету.

        Рекао је то на заједничкој прес-конференцији са шефом грчке дипломатије Никосом Дендијасом, одговарајући на новинарско питање које се тицало признања „Православне цркве Украјине“, која се не само у Москви сматра расколничком и неканонском, од стране Јеладске (Грчке) православне цркве.

        Руски министар је указао да је до тог признања дошло „под спољним утицајем“. па наставио:

        „Сједињене Државе настоје да изазивају расколе у целом православном свету. Црквено питање ипак неће бити препрека у односима Русије и Грчке“.

        Лавров је 2. октобра изјавио да САД врше притисак на православне цркве на Блиском истоку и на северу Африке да признају „Православну цркву Украјине“.

        О истој теми је данас говорио и поглавар Руске православне цркве.

        Патријарх Московски и целе Руси – Кирил – нагласио је да „саборност чини православље мање подложним политичким утицајима“ и да РПЦ не тежи власти у православном свету већ само устаје „против појаве православног папе“.

        „Папизам не произлази ни из Слова Божијег, ни из Предања Цркве. Папизам је опасан зато што је на једног човека много лакше утицати него на групу људи, а утицање извана на једног човека може огубити Цркву. Та опасност нестаје када се Црквом управља колегијално, саборно“  -  нагласио је патријарх Кирил.

        Навео је да РПЦ има проблеме у односима са Цариградском патријаршијом зато што она „крши

канонска правила, упада у туђу црквену јурисдикцију  и даје `аутокефалност` онима који је и не траже“.

        Поглавар РПЦ је још додао: „Цариградски патријарх, који борави на територији Турске, лично је веома рањив, па остаје само да се молимо да га Господ избави од утицаја који се могу погубно одразити на живот целе Цркве“.

        И закључио: „Руска црква, да поновим, не жели власт у православном свету. Желимо једино да сачувамо  канонски поредак. Ми не можемо да дозволимо да се у православљу појави нешто слично папизму, неки квазипапизам“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари