Иницијатива руских посланика: Родитељима гарантовати право да одбију вакцинисање деце

ГРУПА ПОСЛАНИКА ВЛАДАЈУЋЕ ЈЕДИНСТВЕНЕ РУСИЈЕ ПИСМОМ СЕ ОБРАТИЛА МИНИСТАРСТВУ ПРАВДЕ

* У писму посебно нагласили: „Законом се мора прописати да се превентивне вакцинацијекао и мере за рано откривање туберкулозе, прегледи деце и друге медицинске интервенције (осим ако се не ради о хитном спасавању живота), могу обављати само уз добровољни пристанак родитеља. Посебно је важно гарантовање права родитеља да било шта од побројаног одбију

__________________________________________________________________

         ГРУПА посланика Државне Думе из владајуће Јединствене Русије обратила се Министарству правде РФ писмом са предлогом да се законским изменама уведу новчане казне за све – укључујући и државне званичнике - који крше права родитеља.   

         Навели су да у Административни законик земље треба увести казне од 30.000 до 100.000 рубаља за свако угрожавање или ограничавање права родитеља.

         Прецизирали су да на тај начин треба заштитити право родитеља на упознавање са основним документима школа, као и документима која регулишу образовни процес.

         Такође: право на добијање информација о било којим лекарским прегледима деце и на одбијање њиховог обављања.

         Казне за правна предлажу у распону 50.000 до 100.000 рубаља.

         Посланици Јединствене Русије посебно инсистирају да родитељима буде законски гарантовано право да одбију вакцинисање своје деце. А да држава притом – као ни саме школе и факултети – немају право да таквој деци ускраћују достзуп образовању.

         Подвукли су: „Законом се мора прописати да се превентивне вакцинације, као и мере за рано откривање туберкулозе, прегледи деце и друге медицинске интервенције (осим ако се не ради о хитном спасавању живота), могу обављати само уз добровољни пристанак родитеља. Посебно је важно гарантовање права родитеља да било шта од побројаног одбију“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари