Црвеним тргом прошло 12.500 руских солдата, са тешким наоружањем (190) и ваздушном парадом у финалу

ИЗНАД МОСКВЕ ТОКОМ ПАРАДЕ ПОБЕДЕ ПРОЛЕТЕЛО 76 АВИОНА И ХЕЛИКОПТЕРА

* Владимир ПУТИН – приликом обраћања учесницима Параде – рекао: „Много шта из идеологије нацизма поново се покушава вратити у оптицај у свету. Не чине то само екстремисти и групе међународних терориста. Данас посматрамо како се окупљају недотучени зликовци и њихови наследници, како покушавају да прекроје историју. Како се оправдавају издајници и злочинци на чијим рукама је крв стотина хиљада мирних људи“

______________________________________________________

       ПАРАДА Победе – на Црвеном тргу поводом 76. годишњице од завршеткa Великог Отаџбинског (Другог светског) рата - завршена је налетима борбених авиона и хеликоптера, мада је због временских услова могло и да их не буде.

       Прво су изнад главног трга Русије пролетела три тешка војно-транспортна хеликоптера Ми-26. Први пут у историји руских (совјетских) парада јер није нимало лако  држати три такве тешке летелице у једној формацији.

       Иза њих се појавило  пет вишенаменских хеликоптера Ми-8.

       Уследили су јуришни хеликоптери Ми-35, Ка-52 „Алигатор“ и Ми-28Н „Ноћни ловац“.

       Потом је био ред ба три авиона Ил-76, па на Ту-160 и Ту-95МС - стратешке бомбардере способне да носе крстареће ракете.

       Виђене су и две летеће-цистерне Ил-78, па Ту-160, четири ловца Су-35С, фронтовски бомбардери Су-24 и најмодернији руски ловци Су-57.

       Парада је завршена летом шест јуришних авиона Су-25, који су небо у престоници обојили бојама руске тробојке.

       Претходно је Црвеним тргом промарширало преко 12,5 хиљада припадника Оружаних снага Русије.  Истовремено и 190 јединица тешког наоружања и ратне технике.

       Обраћајући се учесницима Параде, Владимир Путин је рекао да нема опроштаја за оне који спроводе агресивне планове, који намећу антисемитизам и русофобију.

       Председник РФ је истакао да ће се Русија увек сећати да је совјетски народ извршио величанствени подвиг у борби против нацизма којем је изрекао историјску пресуду.

       „Одговор на инвазију нацистичких хорди био је општи, застрашујући, неодољиви осећај одлучности да се најезда одбије, да се учини све да непријатељ буде поражен, како би злочинце и убице стигла неизбежна и праведна казна. Совјетски народ је испунио ову свету заклетву, одбранио своју Отаџбину и ослободио земље Европе од „црнокошуљашке куге“.

       У наставку је нагласио: „Рат је донео толико неподношљивих искушења, туге и суза да га је немогуће заборавити. И нема опроштаја и оправдања за оне који поново размишљају о агресивним плановима. Пароле о расној и националној супериорности, антисемитизму и русофобији звуче све циничније иако је цео век прошао од времена када је у центру Европе скупљала снагу монструозна нацистичка звер. Међутим, много шта из идеологије нацизма поново се покушава вратити у оптицај у свету. Не чине само екстремисти и групе међународних терориста. Историја захтева извлачење поука и учење лекција“.

       Посебну пажњу су привукле ове речи руског лидер:

       „Данас посматрамо како се окупљају недотучени зликовци и њихови наследници, како покушавају да прекроје историју. Како се оправдавају издајници и злочинци на чијим рукама је крв стотина хиљада мирних људи“.

       Завршне речи Путиновог наступа на Паради биле су:

       „Русија че одлучно бранити своје националне интересе и безбедност. Русија доследно брани и међународно право. Поуздана гаранција за то су храбре Оружане снаге Русије - наследници солдата Победе“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари