Царска литија у Јекатеринбургу окупиће опет 100.000 верника и поборника монархије

КРЕНУЋЕ ОД ХРАМА НА КРВИ ПОДИГНУТОГ НА МЕСТУ УБИСТВА НИКОЛАЈА ДРУГОГ И ЊЕГОВЕ ПОРОДИЦЕ

Овако је било у јулу 2018.

* У оквиру Царских дана организовани су и XV међународна православна изложба „Од покајања ка васкрсу Русије“, фестивал црквених звона, дечија једриличарска регата и турнир у борилачком вишебоју „Руски силомер“

_______________________________________________________________

         И ОВОГА јула су у Јекатерингургу – родном граду Бориса јељина у којем су убијени император Николај Други и његова породица – организовани Царски дани.

         Кључни догађај биће Царска литија у ноћи између 16. и 17. јула која је последњих година окупљала 80-100 хиљада људи.

         Литија ће и овога пута – на 101-ву годишњицу затирања породице последњег руског императора - кренути од Храма на крви (где се злочин догодио) и проћи пут до манастира Светих Царсих мученика код Гањине Јаме (где је покушано уништавање тела жртава).

         Опет се очекује да ће литија окупити око 100.000 верника РПЦ  и присталица монархије.

         Митрополит Јекатерингуршки и Верхотурски Кирил оценио је да Царски дани показују, поред осталог, „јединство православља и народа“:

         „Данашње време нас обавезује да будемо заједно“.    

И овако

         Централе тачке Царских вечери фестивала православне културе су Храм (споменик) на Крви, духовно-просветитељски центар «Царски» и мултимедијски  «Русија – моја историја“.

         Главно богослужење Царских дана биће ноћна литургија на месту стрељања породице Николаја Другог и почеће 16. јула у Храму на крви у 23:30.

         Императора Николаја Другог и чланове његове породице Руска загранична православна црква прогласила је за свете мученике.

         Руска православна црква их је 2000-те канонизовалеа као Царске мученике.

         У моменту убиства, најстарија Николајеваћ кћерка Олга имала је 22,Татјана 21, Марија 19, а Анастасија 17 година. Царевић Алексеј је имао само 13 година.

         У оквиру Царских дана организовани су и XV међународна православна изложба „Од покајања ка васкрсу Русије“, фестивал црквених звона, дечија једриличарска регата и турнир у борилачком вишебоју „Руски силомер“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари