Болница Омска затражила од берлинске Јушченко-клинике податке о „тровању Наваљног“

У КЛИНИЦИ "ШАРИТЕ" ЈЕ УТВРЂЕНО ДА ЈЕ ЕКС-ПРЕДСЕДНИК УКРАЈИНЕ ЈУШЧЕНКО ТОБОЖЕ ОТРОВАН

* Главни лекар омске болнице Александар МУРАХОВСКИ: Тражимо да нам предоче лабораторијске анализе на основу којих су утврдили да се ради о интоксикацији инхибитором холинестеразе. Тровање била основна претпоставка кад смо Наваљног примили у болницу, али лабораторијске анализе то нису потврдиле. Његов `биолошки материјал`, крв и урин, послали смо и у друге независне лабораторије где је такође добијен негативан одговор на присуство инхибитора холинестеразе

____________________________________________________________________

       БОЛНИЦА у Омску, у којој се лечио руски блогер и опозициони лидер Алексеј Наваљни након што му је позлило у авиону којим је из Томска летео за Москву, затражила је од немачких колега из берлинске болнице "Шарите", где ја сада на лечењу, да објаве податке на основу којих су утврдили да се ради о тровању.

       Та клиника је лечила` и екс-председника Украјине Виктора Јушченка и објавила да је био отрован, а анкетни одбор украјинског парламента је дошао до закључка да то није истина и да је све било намештаљка.

       "Црпимо информације из свих доступних извора, укључујући и изјаве званичних представника болнице 'Шарите'. Јуче смо упутили писмо тој клиници с молбом да нам предоче податке лабораторијских анализа на основу којих су утврдили да се ради о интоксикацији инхибитором холинестеразе", рекао је главни лекар омске болнице Александар Мураховски.

       Он је додао да је болница у Омску спремна да билатерално размени податке с немачким колегама да би се ефикасно кориговало лечење Наваљног и поставила дијагноза.

       Мураховски је прецизирао да је дијагноза "тровање" била основна приликом доласка Наваљног у болницу, али да лабораторијске анализе то нису потврдиле.

       Он је додао да су анализе спроведене не само у Омску већ да је биолошки материјал, крв и урин, био послат и у друге независне лабораторије где је такође добијен негативан одговор на присуство инхибитора холинестеразе.

       Истовремено, званична представница немачке владе, Улрике Демер, рекла је да немачки лекари, износећи закључак о знацима тровања Наваљног, нису били под политичким утицајем.

       Раније данас из Кремља су поручили да је и Москва ништа мање од Немачке заинтересована за утврђивања узрока онога што се Наваљном десило.

       "Кремљ не жели погоршање односа са Западом због ситуације са блогером Алексејем Наваљним и за то не постоји никакав разлог", изјавио је портопарол руског председника Дмитриј Песков.

       Песков је додао да у Кремљу не знају како се развијала ситуација са Наваљним у протекла 24 сата.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари