The Hill: После Авганистана, Америка може у Украјини претрпети и други стратешки пораз

ПЕНТАГОН ШАЉЕ КИЈЕВУ РАКЕТНЕ БАЦАЧЕ HIMARS, БАЈДЕН МУ ОДОБРИО ЈОШ $500 МИЛИОНА

Амерички ракетни бацачи HIMARS

* Амерички потпуковник Данијел ДЕЈВИС: Украјина трпи катастрофалан пораз у Донбасу. Русија има огромну предност. Руска војска напредује и разбија Оружане снаге Украјине и смањује њихову борбену способност. Мислим да ово није фер игра. Неће се баш добро завршити ни за Вашингтон

* The Hill: „Бајденова администрација је на клизавој стази, погрешне одлуке су могуће на сваком кораку. Чињеница да су огромне територије Украјине већ прешле под контролу Русије стратешко је понижење за САД

_________________________________________________________

      ЏО Бајден је најавио је испоруку Украјини вишецевних ракетних бацача HIMARS која ће бити део новог пакета војне помоћи Кијеву.

       Експерт за геополитику Фрeнсис Семпа оценио је да би та одлука могла да има непредвидиве последице по међународну безбедност. Цитирао је извор из Бајденове администрације који је рекао да ће ти бацачи ићи у комплету са ракетама домета до 80 км.

       Поводом Бајденове игре са Украјином сада већ врте главом и други зналци у Сједињеним Државама.

       Амерички потпуковник Данијел Дејвис рекао је да Оружане снаге Украјине трпе катастрофалан пораз у Донбасу.

       Телевизији Fox News додатно је рекао:

       „Ако погледате однос снага, посебно на бојном пољу, видећете да Русија има огромну предност. Западне земље немају рационалног разлога да се надају да ће Оружане снаге Украјине успети да преокрену ситуацију. Руска војска напредује и разбија Оружане снаге Украјине и смањује њихову борбену способност“.     

       Дејвис процењује да су САД и Европска унија послале једва десетину наоружања које је Кијеву било потребно за стварање макар неке врсте паритета, па је и због тога пораз режима Владимира Зеленског неизбежан.

       Он је такође критиковао америчку администрацију због покушаја да нанесе штету Русији на рачун Украјине:

       „Мислим да то није фер игра. Неће се баш добро завршити ни за Вашингтон“.

       Колумниста америчког листа The Hill Вилијам Молони упозорава да „ситуација око Украјине може довести (након Авганистана) и до другог великог стратешког пораза САД и њихових НАТО савезника у истој години“.

       Молони сматра да је „брзоплето повлачење“ америчких трупа из Авганистана довело у питање улогу САД као лидера „слободног света“ и да је представљало потпуни шок за савезнике Америке.

       „То је био озбиљан ударац и понижење за Вашингтон, а сада, за мање од годину дана, сукоб у Украјини могао би да постане још један пораз високог профила за НАТО снаге“, наглашава The Hill.

       И закључује: „Бајденова администрација је на клизавој стази, погрешне одлуке су могуће на сваком кораку. Чињеница да су огромне територије Украјине већ прешле под контролу Русије стратешко је понижење за САД“.

       Региструјте се на нашем Telegram  каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари