„Империја једе саму себе: болне лекције 11.09.“

ДРУГИ ПИШУ
Амерички политичар позвао сународнике да устану против диктаторских потеза председника САД

  • Не дозволите нашим лидерима да лажу и преувеличавају, као онда када су нам рекли да су свуда по нашој земљи постојале добро финансиране самоубилачке ћелије Ал-Каиде које нас мрзе. Њих овде никада није било!
  • Немојте правити атмосферу страха и не монополизујте партијску дефиницију патриотизма
  • Немојте толерисати председнике који крше наш Устав и који започињу ратове без разматрања у Конгресу и без објаве рата
  • Не дозволите да се извршна власт упушта у неуставну и илегалну недозвољену праксу прислушкивања и других метода надзирања Американаца
  • Не дозволите да Конгрес абдицира или преда своја уставна овлашћења председнику. О либијском рату је одлучио председник Обама који га је и финансирао без одобрења Конгреса

Аутор: Ралф Нејдер (Ralph Nader)

КОМЕМОРАТИВНЕ свечаности које се планирају за десетогодишњицу масакра 11.09. (2001) су пуне патоса за жртве и њихове породице и препуне хвале.

Хвали се и прогон оних који подржавају нападаче као и учинак оних који су први одговорили (на напад 11.09.). Хвале се и наши војници у иностранству.

Заставе и војна музика ће обележити атмосферу туге у комбинацији са агресивним пркосом терористима који нам прете. Ови догађаји ће бити тренуци тишише пуне респекта као и извесних израза беса и жестине.

Међутим, многи Американци ће можда пожелети да признају – или ће да се одуче – да су такве реакције, као и прекомерне реакције на 11. септембар, нанеле штету нашој земљи. Па, како онда можемо, гледајући унапред, поштовати 11. септембар?

Ево неких сугестија:

1. Не преувеличавајте снагу нашег непријатеља да бисте произвели хистеричну атмосферу која за резултат има гушење грађанских слобода – пракса која је отеловљена у натезању Патриотског закона САД (из 2001.) – и наношењу немерљиве дугорочне штете нашој економији.

Мислите на енормно преусмеравање трилиона долара са домаћих цивилних потреба услед огромне експанзије и прекомерне потрошње војних и безбедносних из буџета.

2. Не дозволите нашим лидерима да лажу и преувеличавају, као онда када су нам рекли да су свуда по нашој земљи постојале добро финансиране самоубилачке ћелије Ал-Каиде које нас мрзе. Њих овде никада није било! У ствари, наша општа инвазија Ирака и Авганистана је створила терен за регрутовање више огранака Ал-Каиде и то више него што је то случај у другим земљама. Ово је чињеница коју су признали и тадашњи армијски шеф Генералштаба, Џорџ Кејси, и тадашњи директор Централне обавештајне агенције, Портер Гос.

3. Немојте правити атмосферу страха и не монополизујте партијску дефиницију патриотизма како бисте ућуткали дисидентство које долазежи из других политичких партија, од грађанства или оних који су неправедно ухапшени или малтретирани.

4. Немојте толерисати председнике који крше наш Устав и који започињу ратове без разматрања у Конгресу и без објаве рата (Члан 1, Део 8, Клаузула 11). Не дајте им да не поштују савезне статуте и међународне уговоре у свом вођењу нелегалних, погрешно усмерених и брзоплетих ратова, као што је то случај у Ираку. Ратова који проузрокују смрт, уништавања и дугове који подривају националне интересе наше земље.

5. Не дајте да Конгрес, изван уобичајеног процеса саслушања пред Комитетом за набавке, испише бланко чек за огромне буџетске захтеве извршне власти за финансирање ратова у Ираку, Авганистану/Пакистану као и за друге необјављене ратове.

Ралф Нејдер

6. Не дозволите да се извршна власт упушта у неуставну и илегалну недозвољену праксу прислушкивања и других метода надзирања Американаца без одобрења правосуђа, не дозволите јој  хапшења без оптужнице, притварања на неодређено време, мучења и ускраћивања habeas corpus-a и других процесних права која су утврдили наши Оци Оснивачи (потписници америчког Устава). Конгрес није спровео никакве реформе како би зауставио растућу праксу неограничене диктаторске председничке моћи.

7. Не дајте да влада од народа сакрива ужасе рата тако што забрањује објављивање фотографија америчких жртава; тако што држи окрутне, тајне затворе; тако што малтретира извештаче и тако што одбија да изброји цивилне жртве у Ираку, Авганистану и Пакистану. Постоји много страха међу војницима који се враћају – многи од њих су оштећени за цео живот – и боје се да кажу народу кроз шта су прошли и шта мисле о овим ратовима и пребацивању (државних) послова на корпорације које праве профите.

 

8. Не дозволите лидерима да крше америчке принципе мучењем или другим ратним злочинима које се забрањују женевским конвенцијама. Највиши војни званичници и чланови извршне власте не смеју бити изнад наших закона и не смеју избегавати одговорност.

9. Не дозволите да Конгрес абдицира или преда своја уставна овлашћења председнику. Ми, народ, нисмо довољно извршили наше грађанске дужности да натерамо своје представнике у Конгресу да испуне дужности пред Уставом и одлуче да ли земља иде у рат или служи као пас чувар који пази на председничко понашање. О либијском рату је одлучио председник Обама који га је и финансирао без одобрења Конгреса.

10. Позовите и запитајте људе у информативним медијима који постају портпароли председника и његових служби: шта то наша војска стварно још ради у Либији, Сомалији и Јемену - у поређењу за званичном политиком? И по ком правном основу?

Поред свега овога, тражите да медији активно траже неподобне чињенице куда год оне водиле, али не као у периоду пред инвазију на Ирак.

Пре неколико деценија, прослављени амерички теолог и филозоф, Рајнхолд Нибур (Reinhold Niebuhr, 1892 – 1971) је интелигентно написао да „до краја историје, друштвена уређења ће уништавати себе у напорима да докажу да су неуништива“.

Све империје, на крају крајева, поједу своју супстанцу и прождру саме себе.

 

БЕЛЕШКА О АУТОРУ

Ралф Нејдер (Ralph Nader), Американац либанског порекла, је направио каријеру у САД као заговарник потрошачких права. По професији је адвокат и публициста, аутор је књиге „Само нас супербогати могу спасити!“ (Only the Super-Rich Can Save Us!).

Вечити „трећи“ председнички кандидат на америчким председничким изборима, Нејдер тренутно води кампању у САД да се 1о. Септембра организују окупљања у разним градовима  како би људи разговали о томе како да се избегну претеране реакције америчких власти на претње од тероризма.

http://www.counterpunch.org/2011/09/01/the-empire-is-eating-itself/

Амерички интернет часопис „Каунтерпанч“ (Counterpunch, „Контраударац“), 1. септембар 2011.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари