Шеста генерација војних авиона имаће вештачку интелигенцију

РУСКО РАТНО ВАЗДУХОПЛОВСТВО ДОБИЈА 180 НОВИХ БОРБЕНИХ АВИОНА И ХЕЛИКОПТЕРА

  • Појавиће се и хиперзвучни авиони. Није далеко ни дан када ћемо бити у стању да савладавамо гравитацију и започнемо међупланетарну навигацију и још понешто – уверен је генерал Виктор Бондарјев, командант руског ратног ваздухопловства

         РАТНО ваздухопловство Русије добиће ове године 180 нових авиона и хеликоптера.

         Оружане снаге РФ већ располажу десетинама Су-34, а ускоро ће их добити још 12 авиона, плус – десетине борбених хеликоптера Ка-52 и Ми-28.

         Командант ратног ваздухопловства русиких Оружаних снага, генерал-потпуковник Виктор Бондарјев, саопштио је да ће све те нове борбене машине бити опремљене најновијом авиоником и моћним оружјем.

         При том је нагласио да ће авиони блиске будућности, авиони шесте генерације, бити беспилотни и опремњени вештачком интелигенцијом.

         Указао је да су савремене летелице већ толико „накљукане” техником да се у томе већ стигло до граница људских могућности, јер човек има физиолошка ограничења. Управо зато ће у будућности, подвлачи Бондарјев, задатке уместо људи решавати машине.

         „Са доласком Су-34 изменио се простор унутар кабине која је набијена потпуно савременом опремом. На располагању пилоту су вишефункционални индикатори који му дају информацију о стању авијационе технике на којој лети” - сматра Бондарјев.

         „Авиони решавају све прецизније задатке па је зато стрељачко оружје значајно квалитетније и прецизније. Због тога су то и сада сасвим нови авиони” - додао је Бондарјев.

         Командант ратног ваздухопловства Русије тврди да ће шеста генерација војних авиона имати уграђену вештачку интелигенцију.

         „Не радимо на томе само ми, на томе ради читав свет. Зато имамо бурни развој беспилотних летелица. Беспилотни авиони ће бити претварани у ранг стратешких и обичних фронтовских” - уверен је генерал.

         „Зато је то будућност. А појавиће се и хиперзвучни авиони. Није далеко ни дан када ћемо бити у стању да савладавамо гравитацију и започнемо међупланетарну навигацију и још понешто” - подвлачи Бондарјев.

 


Слични садржаји

Коментари