Трамп спреман да објави извештај који оптужује америчке тајне службе, али се умешао FBI

ДОКУМЕНТ НАСТАО У КОНГРЕСУ И САДРЖИ ДОКАЗЕ О МЕШАЊУ СЛУЖБИ У ИЗБОРЕ ЗА КОЈЕ ЈЕ ОПТУЖЕНА РФ

          ДОНАЛД Трамп је најавио да ће већ наредних дана објавити конгресни извештај о злоупотребама које су у време председничких избора 2016-те починиле америчке тајне службе.       

          У извештају се наводе ситуације у којима су – у време кампање – тајне службе кршиле законе приликом праћења и прислушкивања грађана САД.

          Тај документ требало је да има тајни карактер. Међутим, специјални комитет Представничког дома за његово објављивање.  Након што је директор FBI, Кристофер Реј, лично из извештаја уклонио све што би штетило националној безбедности.

          Извештај је 29. јануара достављен Белој кући са обавезом да буде објављен у наредних пет дана.

          Тај документ фактички потврђује тврдњу бившег аналитичара CIAРејмона Макговерна да су се у америчке председничке изборе 2016-те мешале тајне службе САД, а не Русија.

          Међутим, FBI се накнадно огласио упозорењеда неки подаци из извештаја нису довољно проверени и тачни . У мери да доводе у питање и неке најважније (на основу њих) изведене закључке.

          Ово се, у неку руку, могло очекивати. У извештају су садржане оптужбе на рачун високих функционера FBI поводом вођене истраге о наводном „руском мешању“ у изборе против Хилари Клинтон, а наводно у корист Трампа.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари